У Шамцу обиљежен дан српског јединства, слободе и националне заставе

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ - Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежен је данас у Шамцу свечаном академијом, која је почела интонирањем химни "Боже правде" и "Моја Република".

Затим је услиједила минута ћутања за све жртве страдале под српског заставом, за српску слободу и јединство, а након тога је уприличен богат едукативно - културни програм.

Организатори свечане академије, одржане у галерији "Стари сат", су Клуб историчара "Посавина", Центар за културу и општина Шамац.

За присутне је је приређен пригодан рецитаторски програм, приказан кратки документарни филм о пробоју Солунског Фронта и музички програм Александре Палежнице.

Предсједник Клуба историчара "Посавина" Маја Видовић рекла је у својој бесједи да су многи покушали да Србима одузму и затру идентитет, да им забране вјеру, писмо, "одузму ваздух и баце их у окове".

"Међутим, ми се никада нисмо предали, били смо јединствени и под једном тробојком кренули у животну битку за слободу", каже Видовићева.

Програм академије прилагођен је свим узрастима, а циљна група су били ђаци.

"Наша будућност су дјеца, зато је битно да њима усадимо љубав према отаџбини и поштовање према жртвама које су пале бранећи част наше земље", нагласила је Видовићева.

Организатори су позвали све грађане да сутра истакну заставе и тиме покажу јединство српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана