У Прњавору од данас у функцији 46 камера видео-надзора

Срна
Foto: срна

ПРЊАВОР - У Прњавору је од данас у функцији 46 камера видео-надзора, а званичном пуштању у рад присуствовао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Лукач је рекао да је у Републици Српској у сарадњи МУП-а и локалних заједница успостављен видео-надзор у 52 од 64 општине, што се до сада показало веома успјешним и битним за безбједност грађана и њихове имовине. "Имамо општине гдје је и до 50 одсто смањен број кривичних дјела и прекршаја, нарочито по питању тежих кривичних дјела и крађа.

У Прњавору се показало да је већ на самом почетку успостављања видео-надзора ријешено неколико прекршаја и кривичних дјела и свакако ће то у наредном периоду бити и значајније", рекао је он. Лукач је навео да видео-надзор у превентивном смислу много значи јер гарантује безбједност грађана и њихове имовине, а у репресивном полиција има почетну позицију за откривање учињених кривичних дјела која обично буду ријешена не успјешан начин.

"Ми камерама покривамо јавне површине, ни на који начин не задиремо у приватно власништво и приватни живот људи, али све што се дешава на јавним површинама веома нам веома битно да контролишемо због безбједности свих наших грађана", појаснио је Лукач. Он је додао да ће у Прњавору, поред постојећих 46, у наредном периоду анализирати гдје је потребно поставити додатне камере. Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да је локална заједница била финансијер пројекта, чија је укупна вриједност око 300.000 КМ.

"Увјерен сам да је ово немјерљива цифра у односу на корист коју имају грађани. Од 15. октобра, откако је у функцији систем кажњавања за нерегистрована возила до данас систем је у нашој општини евидентирао 426 прекршаја, што довољно говори о његовој ефикасности и превенцији", истакао је Томаш. Министар Лукач данас је о актуелним темама за локалну заједницу разговарао са руководством општине Прњавор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана