У посљедњој декади априла поново прољетна температура

Срна
Foto: Image by Tomasz Marciniak from Pixabay

БАЊАЛУКА - У посљедњој декади априла очекују се поново прољетна температура и промјењиво вријеме, рекао је Срни метеоролог Хидрометеоролошког завода Републике Српске Игор Ковачић.

Ковачић каже да циклон који се активирао у сјеверном Јадрану утиче на временске прилике у овим подручјима, па је јутрос у већини крајева било обилније кише, док се током дана очекује киша у свим крајевима.

"Киша ће бити обилнија на западу Крајине и крајем дана на југу земље, гдје ће бити пљускова и грмљавинских процеса, тако да ће ту кише бити 20 до 30 литара по метру квадратном", рекао је Ковачић.

Он је додао да ће уз падавине доћи и до пада температуре, тако да ће на планинама почети да пада сусњежица и снијег, па се увече у планинским регионима очекује и формирање сњежног покривача.

"У нижим крајевима снијег се очекује у току ноћи и сутрашњег јутра и пријеподнева али због обилних падавина кише он ће се у нижим крајевима топити , тако да постоји могућност само формирања мањег сњежног покривача, у брдовитим крајевима он ће бити умјерен, а на планинским ће бити изражен између 15 и 20 центиметара, а могуће понегдје и више центиметара снијега", навео је Ковачић.

Он је додао да се након тога очекује пар сувих али хладних дана. Ковачић упозорава на јутарње мразове у нижим крајевима који ће бити изражени 15. и 16. априла у четвртак и петак , који ће ићи и до минус четири степена, док ће мраз у вишим крајевима бити израженији између минус шест и минус осам степени Целзијусових.

Ковачић каже да се таласање зоналног струјања очекује за викенд 17. и 18. априла када ће поново бити кише, а на планинама нешто слабијег снијега.

Он је навео да ће се временске прилике са благим порастом температуре изнад 10 и 15 степени Целзијусових задржавати до 19. и 20. априла, након чега се очекује нешто значајнији пораст температуре и до 20 степени, након тога и 23 и 24 степена Целзијусова, нагласивши да ово подручје и даље остаје у периоду врло промјењивог времена.

Од 19. до 26. ће бити преовлађујуће суво вријеме,евентуално са слабом пролазном кишом а око 23.априла и поновним растом и јутарњих и дневних температура.

Минимална температура ће у том периоду бити од седам до 12 степени, локално и пар степени више, а максимална од 18 до 23 степена Целзијусова, на сјеверу и за неколико степени више.

Нови период промјенљивијег времена се прогнозира од 27. па до краја мјесеца, с умјереном кишом 27. и 28, те 30. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана