У понедјељак у Зеници почетак обнове православне капеле

Срна
Foto: Викимедија

САРАЈЕВО - У зеничком насељу Градиште у понедјељак, 20. септембра, биће озваничен обнове православне капеле порушене у посљедњем рату у БиХ.

Из Међурелигијског вијећа у БиХ саопштено је да ће почетком обнове прославне капеле која је једини преостали срушени сакрални објекат у овом крају бити озваничен и почетак пројекта "У БиХ су сви код своје куће" који Одбор за међурелигијску сарадњу у Зеници спроводи у сарадњи са Популационим фондом УН (УНФПА) у БиХ.

На свечаности поводом почетка обнове обратиће се предсједавајући Одбора за међурелигјску сарадњу у Зеници Влатко Росић, парох зенички јереј Марко Малеш, главни имам Меџлиса Исламске заједнице у овом граду Јакуб-ефендија Салкица, секретар зеничког Одбора за међурелигијску сарадњу Кенан Хоџић и представник УНФПА Самид Шаренкапић.

"Радује нас спремност Зеничана свих вјера да учествују у овом добром дјелу, који сигурно представља залог за дане и године живота у миру", истиче се у саопштењу из Међурелигијског вијећа БиХ.

Капела у Градишту, код Зенице, у посљедњем рату у БиХ спаљена је и тешко оштећена.

Стара капела у Градишту сазидана је, према подацима Митрополије дабробосанске, одмах послије Другог свјетског рата. Нова капела од чврстог материјала подигнута је 1980. године и освештао је тадашњи митрополит дабробосански Владислав.

Ова капела једна је од 24 које су спаљене и тешко оштећене у рату од 1992. до 1995.године на подручју Митрополије дабробосанске Српске православне цркве.

На подручју Митрополије дабробосанске у том периоду је и до темеља срушено пет храмова, у потпуности уништено 26 капела, док је 12 манастира и цркава спаљено и тешко оштећено.

Озваничење обнове капеле планирано је за 12.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана