У плану увођење електричних аутобуса у јавни превоз у Источно Сарајево

Срна
У плану увођење електричних аутобуса у јавни превоз у Источно Сарајево

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић разговарао је данас са представницом Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ за БиХ и Црну Гору Сандрин Фришија о учешћу тог града у пројекту ЕУ "Мисија градова" - 100 климатски неутралних градова до 2030. године, који укључује и увођење електричних аутобуса у јавни градски превоз, што би допринијело смањењу загађености ваздуха.

Ћосић и Фришија су данас у Источном Сарајеву разговарали о бројним пројектима на којима Градска управа ради самостално и у сарадњи са партнерима.

Ћосић је истакао питање јавног превоза у Источном Сарајеву и указао на значај улагања у набавку електричних аутобуса којима би се унаприједио систем превоза путника, саопштено је из Градске управе.

"План је да уз подршку Владе Републике Српске организујемо и унаприједимо јавни превоз, а набавком електричних аутобуса, Источно Сарајево би постало урбано повезан град", истакао је Ћосић и додао да би реализација овог пројекта довела до тога да више људи користи градски превоз, што би допринијело смањењу загађености ваздуха.

Према његовим ријечима, неопходно је обезбиједити електричне аутобусе који би саобраћали у урбаним дијеловима града, односно општина, те повезали урбане са руралним дијеловима Источног Сарајева, као и аутобуска стајалишта и пуњаче за ове аутобусе.

Ћосић је током састанка говорио и о збрињавању комуналног отпада на подручју Источног Сарајева, наводећи да би спалионице смећа, које је недавно посјетио у Прагу и Москви, представљале добар начин рјешавања овог питања.

"У Прагу и Бечу се спалионице смећа налазе у центру града и одговарају свим еколошким стандардима, док су руске спалионице смећа базиране на ракетним технологијама и не производе неугодан мирис", навео је Ћосић.

Ћосић је гошћу информисао и о недавно успјешно окончаном поступку проглашењу Парка природе "Требевић", као и пројекту изградње бициклистичке стазе Сарајево-Пале, који се реализује у сарадњи са Делегацијом ЕУ у БиХ.

Ћосић је Фришији захвалио на жељи да помогне Источном Сарајеву, оцијенивши да је сарадња са ЕИБ-ом добра прилика за даљи развој свих шест градских општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана