У новим собама павиљона СЦ “Никола Тесла” нове цијене?

nezavisne.com
У новим собама павиљона СЦ “Никола Тесла” нове цијене?

Бањалука - Могуће ја да ће доћи до поскупљења студентског смјештаја у Студентском центру “Никола Тесла” у Бањалуци након реновирања првог и другог павиљона, рекао је јуче за “Независне” Зоран Бабић, директор овог центра, који каже да ће коначну одлуку о томе дати Управни одбор након низа консултација.

“С обзиром на то да ће се реновирањем првог и другог павиљона практично добити двије нове зграде, у потпуности реконструисане, сматрам да ће Управни одбор ићи у том правцу да се цијене прилагоде квалитету смјештаја”, каже Бабић.

Он истиче да постоји више опција које ће бити узете у разматрање, како практично буџети студената не би били угрожени.

“Били смо у ситуацији да трокреветне собе претварамо у четворокреветне, гдје је долазило до нижих цијена на уштрб комфора студената. Имамо и захтјеве студената који желе да бораве у двокреветним собама како би имали већи комфор и са њихове стране цијене нису упитне. Тако да ће се о томе разматрати у наредном периоду”, каже Бабић.

Он додаје да је поскупљење сада могуће због квалитета смјештаја у којем су били и онога у коме ће бити у наредном периоду, када су у питању павиљони један и два.

Бабић је истакао да би дефинитивна одлука о томе требало да буде позната у октобру.

Бранко Трнинић, предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци, рекао је да већ постоје информације да ће доћи до поскупљења смјештаја у првом и другом павиљону.

“Наравно да не подржавам ниједно поскупљење, али је реално очекивати да дође до поскупљења након уложених средстава у обнављање првог и другог павиљона. Собе које су направљене су попут оних у четвртом павиљону, можда и боље. Квалитет смјештаја ће бити далеко бољи, док стање прије реконструкције није било задовољавајуће”, рекао је Трнинић за “Независне” и истакао да ће се борити да цијене у трећем и четвртом павиљону не буду више.

Љубиша Карлица, предсједник Скупштине студената у бањалучком дому “Никола Тесла”, каже да тренутно немају информације да ће смјештај поскупјети у првом и другом павиљону, али да се нада, ако до тога дође, да ће оно бити минимално и реално, те да у трећем и четвртом павиљону он неће поскупјети.

“Мислим да треба да се боримо против било каквог поскупљења, али ћемо одлучити на сједници Скупштине да ли ћемо се бунити или не, свакако да желимо боље за студенте”, рекао је Карлица.

Он каже да је цијена у првом и другом павиљону у двокреветним собама 25 КМ, у трокреветним 20, док је цијена у четвртом павиљону 75, односно 65 КМ.

“Цијена у трећем павиљону је 25 КМ на мјесечном нивоу и то није велики износ с обзиром на то какви су услови, те се надамо да ће управа у будућем периоду замијенити столарију на трећем павиљону”, каже Карлица.

Један од студената Бањалучког универзитета који станује у дому каже да ће свака марка више коју да за смјештај бити марка мање за џепарац.

“Обоје родитеља ми раде на минималцу, тако да свако поскупљење у школовању доноси оптерећење на наш кућни буџет. Уколико дође до поскупљења, вјероватно ћу морати додатно да се стиснем, на и онако прескроман студентски живот у Бањалуци. Надам се да ће ми се то исплатити једног дана”, рекао је овај студент.

Подсјећамо, у реконструкцију павиљона ушло се након прошлогодишњег невремена које је оштетило дио објекта.

За смјештај и храну у Палама 125 КМ

Драган Бјелајац, управник Студентског центра Пале, каже да је цијена смјештаја у Студентском дому у Палама укупно 125 КМ.

“Цијена за смјештај у дому је 50 КМ за смјештај, а за исхрану 75 КМ. Цијене би у наредној академској години требало да остану исте, осим ако не дође до неког драстичног поскупљења намирница”, рекао је Бјелајац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана