У Музеју историје у Иркутску изложба "У знак сјећања на Козару"

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- У Музеју историје града Иркутска данас је отворена изложба "У знак сјећања на Козару" која говори о страдању српског народа у Другом свјетском рату, а настала је у сарадњи братских градова Иркутска и Приједора.

Музеј историје у Иркутску припремио је изложбу на основу материјала из Музеја Козаре из Приједора и из Музеја на Мраковици.

Изложбу је отворио градоначелник Иркутска Руслан Болотов, а приликом свечаности отварања прочитано је поздравно писмо градоначелника Приједора Слободана Јавора који је захвалио за идеју да ова установа културе приреди овакву изложбу.

"Идеја о оваквој изложби је задивљујућа. Ово је само још један начин да његујемо културу сјећања и да страдање и патња невиног становништва, цивила, жена и дјеце не смијемо никада заборавити", поручио је Јавор у писму организаторима изложбе у Иркутску.

Зграду Историјског музеја у Иркутску је крајем 19. вијека подигао трговац А.М. Сибирјаков, по коме је назван музеј.

Музеј је основан 1996. године, али је успио да прикупи обимне колекције - више од 50.000 експоната чува се у главним фондовима, осим одјељења за историју, музеј има још четири огранка.

Најбогатије експозиције историјског одјељења у неколико сталних изложби кроз живот, начин живота и традиције становника говоре о Иркутској земљи од античких времена до данас.

Делегација града Иркутска, на челу са градоначелником Болотовом, боравила је ове године у Приједору на свечаностима којима је обиљежен Дан града - 16. мај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана