У карантину у Дому ученика у Бијељини четворо позитивних на вирус корона

ГС
У карантину у Дому ученика у Бијељини четворо позитивних на вирус корона

БИЈЕЉИНА - Према подацима добијеним од Болницe „Свети Врачеви“ и Домa здравља, закључно са 27. мартом, у Бијељини су на корона вирус позитивне четири особе.

Поред њих, 1.217 лица је у кућној изолацији, а 57 лица, која се строго контролишу, налази се у кућном карантину.

Након данашње сједнице Градског штабаза ванредне ситуације, градоначелник Бијељине Мићо Мићић је најавио да ће од данас Дом ученика у Бијељини имати функцију карантина за особе позитивне на вирус корона.

- У Дому ученика ће бити обезбијеђено све што је потребно за фунционисање објекта са оваквом намјеном - од хране и медицинског особља, до полиције која ће надгледати карантин, односно, Дом ученика. Четверо заражених ће до краја дана бити смјештено у Дом, а тамо ћемо у наредном периоду смјештати све пацијенте који имају благе симптоме вируса. Што се тиче касарне, од ресорног Минстарства још није стигло одобрење за формирање карантина, али очекујемо да ће у току дана и то бити рјешено. Градска управа је до сада подијелила 15.700 заштитних маски и преко 2.700 заштитних одјела и рукавица за буџетске кориснике који раде, прије свега у здравственим установама, а такође ће обезбиједити храну за формиране карантине –  најавио је Мићић.

Он је истакао да је Градски штаб донио одлуку да се из буџета локалне заједнице обезбиједе и средства за куповину санитетског возила које је неопходно Дому здравља ради повећаног обима посла.

- Такође, на основу одлука данашњег Штаба, омогућено је да раде привредни субјекти који продају средства за хигијену, као и велепродајама које имају онлајн продају. Поред ових мјера, у договору са Министарством за пољопривреду, шумарство и водопривреду, у 15 мјесних сеоских канцеларија издаваће се захтјеви за регресирано гориво, за више од 1700 регистрованих пољопривредних газдинстава у Семберији, како би сјетва била обављена на вријеме – додао је Мићић. Он је најавио да ће градски Штаб од републичког Штаба за ванредне ситуације тражити дозволу да се пчеларима и људима који воде пољопривредна газдинства, а старији су од 65 година, омогући кретање по газдинству, ради обављања неопходних послова.

- Град чини све што може да помогне приватном сектору. Због тога смо и усвојили одлуке којима су привредници ослобоћени дажбина на локалном нивоу – закупа башти и плаћања комуналне таксе. Такође, захваљујем бијељинским привредницима који су за неколико дана сакупили милион КМ донација, да би се помогло болници „Свети врачеви“ и Дому здравља, а грађане молим да помогну на тај начин што ће поштовати прописане мјере, да нам се не би десио италијански сценарио – апеловао је Мићић.

Припадници граничне полиције информисали су Штаб да је гранични прелаз Рача прешло 201 возило, од тога 188 камиона и 13 аутомобила, док је на Павловића мосту границу прешло осам камиона и једно путничко возило.

Комунална полиција је извршила 118 контрола, а четири лица нису нађена на адреси на којој су били обавезни да бораве. Полицијска управа Бијељина је издала четири прекшајна налога за лица старија од 65 година, због непоштовања ограничења кретања, док је једно рјешње издато за кршење самоизолације.

Кол-центар је имао 67 позива - испуњен је 21 тражени захтјев, при чему се већи дио односио на куповину лијекова, а мањи број позива се односио на куповину хране.

У сладу са одлуком да се изврши дезинфекција свих стамбених зграда, до сада је, од 212 поднијетих захтјева, дезинфикован 191 објекат. Данас се очекује завршетак дезинфекције преосталих зграда, док ће вечерас поново бити извршена дезинфекција свих градских улица. На Штабу је долучено да се дезинфикују и стамбени објекти у којима Роми колективно станују, а припадницима ове националне мањине биће обезбјеђени пакети помоћи.

Директор болнице „Свети Врачеви“ Милица Ловрић је епидемиолошку ситуацију на подручју Бијељине оцијенила као стабилну и поред још једног пацијента позитивног на Ковид-19 који је радни колега првозараженог пацијента.

- Стање све четири инфициране особе је стабилно и они ће од данас боравити у карантину у Дому ученика. Такође, узета су два нова узорака од особа код којих постоји сумња да су заражени и послата су на анализу. Грађани не треба да брину је Бијељина има сасвим довољан број тестова, али индикације за тестирање поставља искључиво инфектолог – подсјетила је Ловрићева.

Она је истакла да је бијељинска болница извршила све техничке припреме за инсталацију PCR (Пи-си-ар) апарата, који ће у болницу стићи за 15 дана.

- Овај апарат ће скратити вријеме

потребно за анализу тестова, а доктор и техничар који су послати на обуку у Институт за јавно здравље се данас враћају у Бијељину. Поред овог апарата, обезбијеђена су средства за куповину пет монитора намијењених интензивној њези у карантину. Добра вијест је да смо у Бијељини пронашли фирму која може да производи визире, односно, заштиту за медицинско особље које ће радити са најтеже зараженим пацијентима – најавила је директорица Болнице, додајући да су данас почели радови на водоводној мрежи у згради старе хирургије, како би и овај објекат са 60 кревета био спрема за употребу.

Ловрићева је нагласила да је Болница отворена за сва хитна стања и нестабилне клиничке форме,  невезане за вирус корона, али је апеловала на све пацијенте да не долазе на редовне прегледе, односно, да сачекају да се смири ситуација око вируса корона.

Директор Дома здравља Душко Миловановић  истакао је да су медицински радници, који ће радити у карантину у Дому ученика, спремни да одговоре изазовима које носи новонастала епидемиолошка ситуација у Бијељини.

- Поред рада у карантину у Дому ученика, од сутра ће у Центру за ментално здравље Дома здраља бити отворена нова телефонска линија за психо-социјалну подршку грађанима. Помоћ је намијењена, прије свега, особама које се налазе у кућној самоизолацији и карантинима.

Они ће моћи овим путем добити психолошку помоћ и савјете од стране психолога запослених у Центру. Број на који грађани могу позвати је 055 415 260, од понедељка до петка, у периоду од 08:00 до 19:00 часова, а суботом и недељом од 08:00 до 12:00 часова – најавио је Миловановић.

Што се тиче стоматолошке службе Дома здравља, директор Миловановић је напоменуо да она ради само за хитне случајеве.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана