У каменој Херцеговини никао први маслињак

Ратомир Мијановић
У каменој Херцеговини никао први маслињак

ТРЕБИЊЕ - Када је Вукан Ковач робијао у казаматима усташког затвора "Лора" у Сплиту и са зебњом чекао сваки нови дан, није ни претпостављао да ће, захваљујући узгоју маслина, пронаћи свој мир.

Своју дугогодишњу љубав према маслинама крунисао је једним правим, великим маслињаком.

Када је схватио да је живот побиједио смрт, да ће од "Лоре" остати трагови у души и тијелу, али да ће ипак живјети, Вукан је одлучио да оствари свој дјечачки сан и у кршној Херцеговини засади медитеранску биљку.

- Одлучио сам да у Поповом пољу, ту одмах испод родног села Грмљани, засадим маслињак. Имамо ми велики виноград, али маслине су нам ипак биле новост. Знао сам да ме очекује доста борбе и рада, али заједно са братом Неђом почео сам с овим послом - прича Вукан.

Село Грмљани је смјештено на јужној страни Поповог поља. Иако је већина  становника знала да је Попово поље идеално за узгој воћа, винове лозе па и поврћа, ипак су скептично гледали на одлуку Вукана и Неђе да крену у производњу нечега што је припадало оним правим приморцима.

Браћа Ковач набавили су саднице које су нешто отпорније на ниже температуре и сањали да ће једнога дана бити маслиновог уља са тог подручја и за продају.

- Узгој маслине не тражи пуно труда јер јој је уз прихрану сваке друге године потребна јесења резидба и окопавање око стабла и онда само треба чекати бербу - образлаже Вукан.

На ову причу надовезује се његов брат Неђо, који каже да је маслина као жена. Колико јој пажње поклониш, толико ће да ти се врати.

- Вјерује се и да, ако повриједиш жилу, она сљедеће године неће да роди - каже Неђо.

На површини од четири дунума браћа Ковач имају око десет стабала маслине која је ове године дошла на род. И то какав род. Више је плодова него лишћа.

- Више се нико не чуди маслињаку. Многи хоће да раде озбиљније са маслинама, а нама је ово сасвим довољно - каже Вукан.

Маслина је библијска биљка, позната од давнина. Та зелена воћка успијева само у јужним, топлијим крајевима јер већ код минус десет Целзијусових степени страда. Најцјењенији је плод маслине који се једе сиров или конзервисан. Међутим, маслина је своју популарност стекла због уља које се налази у њеном плоду. Плодови маслине садрже чак 35 одсто јестивог уља, које није само зачин јелу већ и природни лијек.

Породица

Са терасе породичне куће браћа Ковач са породицама и мајком Aником са задовољством гледају на свој маслињак који је у источној Херцеговини раритет. Ипак, један жал остаје, жал што отац Ристо није дочекао да маслине роде. Смрт је била бржа, али браћа Ковач имају насљеднике: Ристу, Брану и Милицу, који једва чекају да дође субота и да оду у Грмљане код баке Aнике, у маслињак или виноград, њима је свеједно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана