У Доњој Трнови обиљежено 80 година од устанка против фашизма

Срна
У Доњој Трнови обиљежено 80 година од устанка против фашизма

УГЉЕВИК - На спомен-обиљежју палим борцима Народноослободилачког рата /НОР/ у Доњој Трнови код Угљевика вечерас је обиљежено 80 година од дизања устанка против фашизма.

У име Народне скупштине Републике Српске вијенац је положио народни посланик Далибор Стевић из Бијељине, који је поручио да јубиларна годишњица долази у тренутку када силе које су тада побијеђене, у дијелу међународне заједнице, понављају одређене ретроградне идеје које су некада зацрниле цијели свијет.

“Велики број присутних људи показује да његујемо и чувамо традицију антифашизма, те да је српски народ увијек био на правој страни јер поштује слободу и праве вриједности”, поручио је Стевић.

Заједно са бројним делегацијама, вијенац на спомен-обиљежје положио је и помоћник војног аташеа амбасадора Руске Федерације у БиХ Сергеј Куклев.

У костурници овог спомен-парка из Другог свјетског рата похрањени су посмртни остаци 567 палих бораца, а на мермерним плочама уписана су имена 3.278 палих бораца и жртава из НОР-а.

Предсједник СУБНОР-а Угљевика Ратко Ђурковић, који је организатор скупа, рекао је да је овај меморијални комплекс мјесто сјећања на борбу против фашизма.

“Наш циљ је да што више младих окупљамо и учимо о историји и слободи, јер је у уџбеницима веома мало написано о Народноослободилачкој борби”, рекао је Ђурковић новинарима.

Он је захвалио бројним делегацијама које су учествовале у овој манифестацији, посебно онима који су дошли из Војводине и Срема, које вежу нераскидиве везе из Другог свјетског рата.

Предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић је у име домаћина поздравио скуп и нагласио важност културе сјећања на све жртве у борби против фашизма.

“Огроман је број оних који су положили своје животе за слободу, а посебно нас радује долазак потомака оних који су бранили овај крај из Србије”, рекао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана