У Бијељини отворена изложба “Дјеца Донбаса”

Срна
У Бијељини отворена изложба “Дјеца Донбаса”

БИЈЕЉИНА - У бијељинској галерији вечерас је отворена умјетничко-документарна изложба фотографија “Дјеца Донбаса”, аутора Ирине Лашкевич из Доњецка и Дена Левија из Москве.

Изложбу организују Удружење “Славјаносербија” из Београда, Центар за културу “Семберија” и Српско-руска заједница “Завет”.

Према ријечима Олге Милуновић, предсједника Удружење “Славјаносербија”, изложба је настала као резултат историјских веза Србије и Русије.

“Донбас је често у Србији и не само у вези са проблемом који сада тамо имамо. Изложба је настала послије 2014. године када нам се обратила ауторка са информацијом да је баш тада била на територији Донбаса и да је направила ову изложбу за коју смо се заинтересовали”, рекла је Милуновићева.

Она је истакла да је након што је први пут видјела изложбу осјетила да се опет понавља нешто што није тако давно било и на просторима Републике Српске, у Крајни посебно, јер догађаји као да се “пресељавају са ове територије на територију Донбаса”.

Она је навела да је акција “Олуја” у Крајини почела 1995, додајући да је слична ситуација била у Донбасу 2014. и да се “стално понавља страдање дјеце, колоне, збијегови”.

“И кад гледамо те колоне обично видимо дјечија лица која су уплашена, плачу, која су у блату и немоћи, а пред њима се немоћне мајке. Та ситуација слична је и тамо, а та асоцијација покренула нас је да ову изложбу покажемо свијету који мора да зна шта се дешава у бившој Југославији, Србији, БиХ, Украјини - није битно гдје у свијету, битно је да ми одрасли сносимо одговорност за све што се дешава нашој дјеци”, додала је Милуновићева.

Према њеним ријечима, изложба јесте документарна, али и умјетничка јер је аутор “итекако успио да пренесе емоције сваког дјетета понаособ и да снажну поруку о страхотама рата, управо путем њихових тужних, забринутих, уплашених лица”.

Предсједник Српско-руске заједнице “Завет” Саво Цвијетиновић рекао је да је Бијељина први град у Републици Српској у којем је постаљена изложба која је претходно обишла 20-ак градова у Србији.

“Изложба је настала као резултат наше сарадње са удружењима у Русији, а овдје се ради о дијелу Украјине са којим, такође, имамо сарадњу, са њиховим удружењима. Интересантна је чињеница да је још у 18. вијеку већа група Срба пресељена у Доњецк, а у договору између Аустрије и Русије и ту су доста дуго, све до Совјетског савеза уживали одређену аутономију у царској Русији”, рекао је Цвијетиновић.

Он је навео да ће ова изложба бити показана у свим већим градовима у Републици Српској.

Седамдесетак црно-бијелих фотографија дјеце која су преживјела ратне страхоте током три године у зонама украјинског Донбаса шаљу јасну поруку коју су прије двије и по деценије слала и дјеца Крајине, поручено је на вечерашњем отварању изложбе која ће у бијељинској Галерији бири постављена до 17. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана