У Бијељини 10.000 обољелих, неопходна едукација и превенција

Срна
У Бијељини 10.000 обољелих, неопходна едукација и превенција

БИЈЕЉИНА - У Бијељини има 10.000 обољелих од дијабетеса и ово хронично обољење је у сталном порасту, упозорила је предсједник Удружења дијабетичара “Диабета” Сандра Милошевић.

Она каже да ово удружење са Домом здравља Бијељина цијеле године органузује акције чији је циљ едукација становништва и превенција болести, а на Свјетски дан борбе против дијабетеса данас су на два пункта у центру града организовали бесплатно мјерење шећера у крви за суграђане.

Милошевићева је навела да је од јуна прошле године обављено 2.000 превентивних прегледа, при чему је откривено 280 лица са дијабетесом, а уз подршку Градске управе Бијељина “Диабета” спроводи и кампању “Стоп дијабетесу” чији је циљ превенција болести путем бесплатних прегледа.

Она је рекла да је од 10.000 обољелих од дијабетеса у Бијељини њих 2.400 на инсулину.

“Циљ је прије свега превенција, а ако болест постоји да се преузме контрола и спријече акутне и хроничне компликације”, навела је Милошевићева.

На пунктовима у центру града активисти “Диабете” дијелили су суграђанима едукативни материјал и воће као знак здравог живота, а одржана је и промотивна шетња да би се указало за значај физичке активности за одржавање здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана