Tумул у Сјеверску свједочи о културно-историјском насљеђу у Рогатици: Открио прастаре хумке док је орао земљу

Сретен Митровић
Tумул у Сјеверску свједочи о културно-историјском насљеђу у Рогатици: Открио прастаре хумке док је орао земљу

РОГАТИЦА - Многи Рогатичани не знају да се мјесто гдје се налазе куће Оловића у селу Сјеверско код Борика, некад називао Црквине, највјероватније зато што је у стара времена ту била црква.

 

Нема података чија је црква била, али, да је било живота и смрти, има више доказа. Један је и средњовјековни тумул у чијем је центру, откопавањем 1957. године, нађено мало али занимљиво средњовјековно гробље.

Познати археолог Нада Милетић написала је у научном приказу “Средњовјековни гробови у Тумулу на Црквини (Сјеверско)” да, иако је број гробова релативно мали, може се закључити да се нижу у правилном реду, скоро паралелно један поред другог са изузетком једног у коме је костур одрасле мушке особе са рукама прекрштеним на појасу. У два друга гроба нађени су добро очувани скелети мушких и женских одраслих особа. Код ушију једног скелета нађене су двије наушнице различитог типа.

- Једна од нађених наушница спада у тип наушница са кољенцима. На каричици од танке бронзане овалне жице уз петљу за закопчавање налазе се кољенца од двоструког низа зрна рађених у имитацији гранулације - написала је Милетићева.

Друга наушница је у облику каричице од месингане сребрене овалне жице, нешто сужене при крајевима и завршена на једном крају петљом. Наушница је била украшена са три јагоде лоптастог облика украшене техником псеудогранулације. Уз јагоде, као украс, каричица је обавијена филиграном жицом и припадају варијанти наушница из деветог или десетог вијека нове ере, а према мјесту налаза, материјалу и изради могле би бити и из нешто каснијег периода. Непосредно уз тумул са средњовјековним гробовима налази се скупина од пет стећака, од чега четири сандука те један добро очуван сљеменик који је украшен мотивом мача дужине 135, ширине осам и балчаком-рукохватом од 28 центиметара.

Горан Оловић (49), власник земљишта на коме се налази овај комплекс са средњовјековним гробовима и стећцима, гробље је открио кад је почео орати парцелу ради сијања. Плуговима је закачио камену плочу. Помјерио је и кад се вратио да види о чему је ријеч, утврдио је да се ради о надгробној плочи на зиданом гробу у коме су се чак и кости назирале.

- Наравно, одмах сам прекинуо орање и на том дијелу имања више орања нема, тим прије што сматрам да има још гробова па и даље од мјеста које сам открио. Сјећам се да су и кад смо доводили струју кући, копајући рупу за један од електричних стубова, радници наишли на кости које су покупљене и адекватно збринуте а стуб постављен и ту се и сада налази - каже Оловић. Ипак, каже, остао је горак осјећај да је поремећен нечији гробни мир.

Значење

Тумулус или тумул је назив за земљану или камену хумку. Други раширени назив је курган, за хумке другачијег типа. И једно и друго обиљежава вјештачко узвишење које најчешће скрива гробове старих индоевропских народа, док хумке овог типа нису непознате ни у Америци и на Далеком истоку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана