Трговци половном гардеробом имају пуне руке посла: “Друга рука” увијек у тренду

Јана Кезић
Трговци половном гардеробом имају пуне руке посла: “Друга рука” увијек у тренду

БАЊАЛУКА - Да ни све већи број бутика који нуде нове комаде по багателним цијенама ни пандемија нису стали на пут одјећи и обући “из друге руке”, свједоче и подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ према којима је за осам мјесеци ове године увезена половна одјећа вриједна пет милиона КМ.

Подаци УИО показују да су од јануара до краја августа на домаће тржиште стигле 2.742 тоне коришћене одјеће и других половних текстилних производа.

Како наводе у УИО, лани је увезена 6,4 милиона марака вриједна гардероба из “друге руке”, док је годину раније тај износ био 6,6 милиона КМ.

Трговци у “сецонд ханд” радњама у Српској задовољно трљају руке јер су, како кажу, након прошлогодишње краткотрајне “принудне паузе” вјерни купци поново похрлили на њихова врата, гдје свако може пронаћи нешто за себе. Они са плићим џепом могу себи приуштити маркирану гардеробу, док они којима новац не игра улогу могу купити аутентичан модни комад који нико други нема.

Драгана Благојевић из бутика половне робе “Ј&Ј” из Добоја каже за “Глас Српске” да је задовољна обимом посла.

- Потражња је све већа. Највише се траже брендирани комади одјеће који су уједно и уникатни - каже Благојевићева.

Како појашњава, чиста је предрасуда да у бутике половне одјеће одлазе људи који немају новца.

- Напротив, долазе сви, нема правила. Како млађи, тако и старији. Свима је најбитније да је одјећа коју купују добро очувана - казала је Благојевићева.

Дјечја одјећа, како прича, најмање се купује, јер се ти комади углавном преносе унутар породице, с кољена на кољено.

Трговац Срећко Банаш из бањалучког “Монсуна” каже да се углавном тражи сезонска гардероба, а у бутику све чешће пазари и омладина, што раније није био случај.

- Блиједе предрасуде да половну одјећу купују само људи без новца. Наши купци се брзо увјере да је роба заиста квалитетна. Рекламација готово да ни немамо - тврди Банаш додајући да је много комада очувано и да то што немају етикету једино открива да није ријеч о новим стварима.

Како каже, пандемија им је ипак успорила пословање, јер је због затворених граница било тешко доћи до робе.

- И у иностранству, гдје набављамо робу, људи нису радили због пандемије па одјеће није било довољно - казао је Банаш.

Из бутика половне робе широм Српске истичу да купци доста траже и радна одијела и мантиле, које ђаци носе у школама на пракси.

- Бутике половне гардеробе радо посјећујем зато што пронађем фирмирану робу која је добро очувана и није униформисана. Има свашта да се пронађе - казала је Даница Бабић. Како појашњава, у бутицима у којима се продаје на килограме, хаљина која је квалитетна и брендирана кошта свега 2,50 КМ.

- Поред одјеће, може се пронаћи добра и квалитетна обућа. Купила сам чизмице за 8,50 КМ, а сличне таквима нове коштају и по 200 КМ - каже Бабићева.

“На вреће”

Поједини трговци у продавницама половне гардеробе муштеријама нуде попусте приликом куповине веће количине, односно куповине “на вреће”. Просјечна цијена комада љетне гардеробе је четири марке, а зимске седам марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана