Требињски ђаци чекају повратак у клупе

Милијана Латиновић
Требињски ђаци чекају повратак у клупе

ТРЕБИЊЕ - Основци и средњошколци у Требињу нове лекције савладавају онлајн због погоршане епидемиолошке ситуације у том граду, а да ли ће школско звоно у понедјељак поново окупити ђаке у учионицама одлучиће сутра Градски штаб за ванредне ситуације.

Након што су све школе у којима су била бирачка мјеста прошле седмице остале затворене да би биле дезинфиковане прије повратка ђака и наставника, основци и средњошколци у Требињу остали су код куће и ове седмице јер се број заражених вирусом корона на југу Српске повећао. Руководиоци школа кажу да број ученика и наставника у изолацији није алармантан, те да очекују повратак у учионице.

- Међу зараженим су три основца и два наставника, док су у изолацији укупно 194 ученика. Ситуација се стабилизује и надамо се да се враћамо у школске клупе, јер жива ријеч је једно, а онлајн настава нешто сасвим друго. Немају сви ђаци једнаке услове да прате наставу на даљину, а осим тога школа и није само учење - рекао је предсједник Актива директора основних школа на подручју Требиња Милорад Надаждин.

Повратак у учионице прижељкују и у требињској Гимназији.

- На нивоу Требиња заражено је 11 средњошколаца, а 12 их је у изолацији. Те бројке нису страшне али је оптерећење велико на медицински сектор, па је настава превентивно прекинута да не дође до још већег ширења заразе - рекао је директор Гимназије Мишо Пешић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истиче за “Глас Српске” да ће Градски штаб сутра сагледати стање у граду и донијети одлуку.

- Епидемиолози су одмах предлагали да двије седмице настава буде на даљину, али ми ћемо ипак сутра сагледати епидемиолошку слику и одлучити шта и како даље - рекао је Ћурић, који је и командант Градског штаба. Додао је да је у међувремену договорено да се Болница реорганизује и обезбиједи додатних 40 кревета за “ковид” пацијенте.

- Надамо се да за тим креветима неће бити потребе, да ће се број заражених смањивати, али морамо бити спремни на све - рекао је Ћурић.

Скраћивање полугодишта

У Републици Српској још није било ријечи о скраћивању полугодишта у школама, што је ових дана тема у земљама региона, јер настава за сада тече по плану и програму усклађеном са епидемиолошким прописима, рекао је директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић и додао да одлуку о скраћивању полугодишта у школама може да доносе само Републички штаб за ванредне ситуације.

Према његовим ријечима, настава у Српској се тренутно одвија на два колосијека, односно у школским клупама и путем малих екрана за ону дјецу која су у изолацији.

Према школском календару 2020/21. прво полугодиште у основним и средњим школама у Српској завршава се 30. децембра, а друго почиње 21. јануара наредне године.

Д. Б.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана