Требиње: Ризик страдања мотоциклиста 15 пута већи у односу на возаче аутомобила

Srna
Требиње: Ризик страдања мотоциклиста 15 пута већи у односу на возаче аутомобила

ТРЕБИЊЕ - Ризик страдања мотоциклиста тренутно је до 15 пута већи по пређеном километру у односу на возаче аутомобила, рекао је предсједник Асоцијације за безбједност мотоциклиста из Београда Владимир Јевтић. Јевтић је данас одржао предавање у Требињу предавање о ризичним ситуацијама које доживљавају мотоциклисти, како их избјећи и како се у њима најбоље снаћи, након чега ће бити изведена и показна вјежба.

 

Ову активност организовала је Полицијска управа Требиње у оквиру кампање коју реализује у јулу и августу "Вози опрезно - путуј безбједно", заједно са Мото-клубом "ТНТ" из Требиња.

Јевтић је новинарима рекао да ће током вјежбе бити представљен тренинг безбједне вожње у којем су сублимирана знања која су прикупљана посљедњих 15 година, а односе се на факторе ризика.

Он је указао возачима аутомобила на значај поштовања прописа у саобраћају јер се шест од 10 незгода догоди између мотоциклиста и возача аутомобила.

"Дајте показивач правца, немојте користити мобилни телефон у току вожње јер у том моменту вам је пажња на дупло мањем нивоу. Што се тиче мотоциклиста, пре свега уочљива заштитна опрема, едукујте се и позиционирајте се тако да вас други уоче на време", указао је Јевтић.

Портпарол Полицијске управе Требиње Јована Цвијетић рекла је да је ова управа за седам мјесеци евидентирала пет саобраћајних незгода у којима су мотоциклисти теже повријеђени.

"У току 2019. године 24 незгоде су биле са возачима мотоциклиста и још пар незгода са возачима мопеда", рекла је Цвијетићева и додала да је задовољавајуће то што ни у овој, али ни у претходној години нема погинулих мотоциклиста.

Алекса Алексић из требињског Мото-клуба "ТНТ" рекао је да је за безбједно учешће у саобраћају неопходно поштовање ограничења за сигурну вожњу, те да је брзина узрок свих незгода на мотоциклима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана