Требиње: Правосудне институције добиле нову савремену зграду

Srna
Требиње: Правосудне институције добиле нову савремену зграду

ТРЕБИЊЕ - Правосудне институције са сједиштем у Требињу - Окружни суд, Основни суд и Окружно јавно тужилаштво, од понедјељка 17. августа, радиће у новоизграђеној згради. Предсједник Окружног суда у Требињу Бојан Стевић рекао је на конференцији за новинаре да је завршен врло значајан пројекат који је финансирала Делегација ЕУ у БиХ у оквиру пројекта јачања владавине права.

Он је додао да је изградњи ове зграде знатно допринијело Министарство правде Републике Српске које је на име локације и простора уступило раније зграду Окружног суда у Требињу, платило околно уређење и трошкове издавања грађевинске дозволе, те опремило цијелу зграду новим намјештајем.

"Важан је допринос града Требиња који је уступио локацију за ову зграду, ослободио трошкова ренте, те обезбиједио све комуналне прикључке. Велики допринос овој активности дали су и носиоци правосудних функција овог града", рекао је Стевић новинарима.

Он је навео да новоизграђена зграда има око 2.600 метара квадратних пословног простора.

"Састоји се од модерног архивског простора у сутерену који задовољава све услове предвиђене Законом о архивској дјелатности. Постоје просторије за задржавање, посебан улаз за довођење, привођење осумњичених, имамо велику судницу Окружног суда, у приземљу су писарнице и у приземљу у дијелу који припада Основном суду је такође већа судница", прецизирао је Стевић.

Он је додао да је простор савремено информатички опремљен, те да се сва суђења снимају, а такође постоји могућност саслушавања свједока путем видео-линка са било које позиције у свијету.

"Такође, у овој згради постоји центар за подршку свједоцима који ће пружати услуге свим угроженим свједоцима и за потребе Окружног суда и за потребе Основног суда", рекао је Стевић.

Он је квалитет рада правосудних институција на подручју Требиња и Херцеговине оцијенио као веома добар, наводећи за примјер да је у првом полугодишту Окружни суд у Требињу урадио више од 400 предмета.

"Око 100 предмета је било предмет оцјене Врховног суда Републике Српске и имамо само један укинути предмет, према томе потпуно смо ажурни. Могу тврдити да судови на подручју Требиња, односно Херцеговине, остварују свој задатак предвиђен законом о судовима", истакао је Стевић.

Секретар Окружног јавног тужилаштва у Требињу Срђан Вукановић нагласио је да је ријеч о савременом простору, прилагођеном намјени и изразио наду да ће посао правосудних институција бити олакшан.

"За нас је значајно да имамо архивски простор и простор за депоновање одузетих предмета, што нисмо имали у претходној згради, а такође и притворске јединице, простор за препознавање лица, за психолога и слично", рекао је Вукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана