Требиње: Подијељене јунице за за девет пољопривредних домаћинстава

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је данас организована подјела висококвалитетних стеоних јуница за девет пољопривредних домаћинстава, укупне вриједности 59.000 КМ, а град Требиње је учествовао са 5.000 КМ.

Јунице су обезбијеђене из пројекта ИФАД, који заједнички реализују Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, град Требиње, Аграрни фонд и мљекара "Пађени".

Директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина изјавио је новинарима да су могућност да добију ова грла имала домаћинства која су уписана у њихову базу података и која имају између двије или седам јуница на мужи.

Он је навео да су олакшице пољопривредницима биле од 40 до 60 одсто, у зависности од услова, док је остатак новца обезбиједила локална заједница и кооперанти који су прошли на конкурс.

"Град Требиње је путем Аграрног фонда у посљедњих шест година уложио огромна средства и подржава све пројекте из пољопривреде. Ово је доказ добре сарадње локалне заједнице и Владе Републике Срспске, са којим смо повећали сточни фонд на подручју града Требиња", напоменуо је Дутина.

Менаџер кластера "Стара Херцеговина" Данијела Салатић навела је да су јунице додијељене у оквиру пројекта развоја сеоског предузетништва и пољопривреде, а испред Међународног Фонда ИФАД, који подржава мале пољопривредне произвођаче, а да ће на подручју источне Херцеговине подијелити 100 јуница.

"Укупна вриједност пројекта је 1.280.000 КМ, а осим Херцеговине, и на подручју Романије, Сарајева и Подриња је од јуче почела расподјела 100 јуница. Циљ је да се производња млијека подигне на већи ниво јер је много мање сировине у односу на прошлу и претпрошлу годину", рекла је Салатићева.

Она је навела да је кластер "Стара Херцеговина" носилац бизнис плана, док је мљекара "Пађени" из Билеће лидер бизнис плана, те захвалила свим општинама које су потписнице споразума и подржавају своје произвођаче.

Пољопривредник Драган Поповац из села Љубомир код Требиња рекао је да ће
му јуница значити много, те да би без овога на тежи начин купио краву.

"Значиће много јер имам седморо дјеце. Имам двије краве, ово је олакшало много јер је ријеч о скупоцјеној крави и није једноставно издвојити толико новца за њу", рекао је Поповац, који се, углавном, бави продајом сира.

Подјела јуница је почела и у осталим херцеговачким општинама. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана