Требиње: Почела обука за планинарске водиче

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ- Град Требиње и Планинарско удружење "Вучји зуб", у сарадњи са Фондацијом "Хелветас-Моја будућност", организују вишедневну обуку планинарских водича у Требињу, а вриједност овог пројекта је око 65.000 КМ.

По половину средстава обезбјеђује град, а половину Фондација "Хелветас".

Обуку воде истакнути чланови Планинарског савеза Републике Српске и Србије, као и чланови Планинарског удружења "Вучји зуб", саопштено је из Градске управе Требиње.

"Кандидати ће научити како да раде пројекте и како да људе одведу на брдо, у природу, да им тамо буде лијепо и да их апсолутно безбједно врате кући", рекао је Слободан Гошманац, инструктор у служби водича Републике Српске и служби водича Планинарског савеза Србије.

Гошманац је похвалио гостопримство у Требињу и захвалио организатору обуке граду Требињу.

Секретар Планинарског савеза Српске Ранка Савичић истакла је да ће чланови Савеза, осим обуке коју проводе у Требињу, обићи постојеће планинарске стазе и утврдити степен њихове уређености, како би Требиње добило лиценциране стазе које ће планинари и сви рекреативци моћи преузети и преко Џи-Пи-Ес система.

Члан Планинарског друштва Јахорина Игор Тошић, који је и полазник обуке за водиче треће категорије, похвалио је организацију обуке у Требињу, те упутио ријечи захвалности Градској управи и градоначелнику Мирку Ћурићу, што је препознао важност једног оваквог пројекта.

Ћурић је истакао да Требиње има дугу планинарску традицију и да су неопходни лиценцирани водиче који туристе могу водити у обилазак околине Требиња.

Градоначелник Требиња је истакао да овим пројектом није планирана само обука планинарских водича, већ и набавка одређене опреме за планинарски дом на Ублима како би овај објекат био опремљенији и како би се допринијело развоју руралног туризма у Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана