Требиње: Освештан обновљени споменик оцу Луке Ћеловића

Срна
Требиње: Освештан обновљени споменик оцу Луке Ћеловића

ТРЕБИЊЕ - У требињском приградском насељу Алексина Међа данас је освештан обновљени надгробни споменик Манојлу Ћеловићу, оцу Луке Ћеловића-Требињца, познатог добротвора и једног од најзнаменитијих и најутицајних херцеговачких Срба.

Споменик Манојлу Ћеловићу код Цркве Светог Пантелејмона био је урушен и у веома лошем стању због чега је Градска управа одлучила да издвоји средства за његову реконструкцију, показујући и на тај начин да не заборављају доброчинства свог суграђанина.

Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије који је указао на значај обнове овог споменика, те истакао да је на овај начин град показао да чува од заборава лик и дјела личности које су оставиле снажан печат, као што је Лука Ћеловић.

Освештању споменика присуствовали су представници града Требиња, предвођени градоначелником Мирком Ћурићем, мјештани Алекесине Међе и околних села.

Споменик Манојлу Ћеловићу, који је помагао херцеговачке устанике и важио за великог патриоту, урадио је Ристо Војиновић, академски сликар.

Лука Ћеловић је рођен у Придворцима код Требиња 1854. године, а преминуо је у Београду 1929. године.

Посебно је задужио Београд. Захваљујући њему Савамала је постала нови престонички центар и добила предивна здања која су остале у аманет будућим генерацијама, а Београдски универзитет стекао залеђину за научни и образовни рад.

Све што је за живота изградио и зарадио тестаментом из 1911. године завјештао је Београдском универзитету.

Био је добровољац у рату против Турака 1875. године у Херцеговини, када је и лакше рањен. А након што је Србија објавила рат Турској, Лука се вратио у Београд, гдје је наставио војевање у оба српско-турска рата, 1876. и 1877. године. По завршетку рата посветио се трговини.

Родном Требињу поклонио је чувену Кућу Ћеловића у којој су данас смјештени Народна библиотека и Конзуларна канцеларија Србије у строгом центру града.

У његовој кући у Придворцима једно вријеме била је смјештена и основна школа.

Кућу је имао и у Кршу, надомак центра града, која се и данас користи.

Дао је и донацију за звоно на Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана