Требињци поштују препоруке - Засађено 30 до 40 одсто више обрадивих површина

Срна
Требињци поштују препоруке - Засађено 30 до 40 одсто више обрадивих површина

ТРЕБИЊЕ - Требињци су у великој мјери испоштовали препоруке надлежних, па је у односу на претходне године у Требињу ове године засађено готово 30 до 40 одсто обрадивих површина више него претходних година, рекао је Срни директор требињског Аграрног фонда Веселин Дутина

 "Ово што се десило са вирусом корона можда је порука нашем становништву да мало више треба да садимо и мало више да се окренемо пољопривреди као што се то некад раније радило и да имамо више домаће хране", истакао је Дутина.

Дутина је рекао да се око 20 грађана до сада јавило на позив који је расписао Аграрни фонд града Требиња за бесплатну додјелу парцела пољопривредног земљишта за повртларску производњу до краја ове сјетвене сезоне.

Он је навео да је јавни позив, који је отворен до сутра, расписан за људе који немају обрадиво пољопривредно земљиште и навео да је ријеч о градском земљишту које је преорано.

"Планирали смо да дајемо од 500 до 2.000 метара квадратних земљишта, зависно од потреба људи.

Сви који се буду пријавили моћи ће добити то земљиште, које се налази у околини Требиња у Придворцима и Гомиљанима.

То се не даје становништву у трајни закуп, него за ову сјетвену сезону, за брзе културе, кратке вегетације као што су кромпир, лук, ситно поврће. Након што људи подигну усјеве то земљиште се враћа нама", појаснио је Дутина.

Он је рекао да се Аграрни фонд одлучио на овај корак због епидемије вируса корона, пратећи препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације и града Требиња како би више људи засадило обрадиве површине.

Дутина је навео да требињски Аграрни фонд подржава акцију Привредне коморе Републике Српске "Купујмо домаће" јер и кроз Херцеговачку кућу настоје да што више производа откупе од домаћих произвођача, а у наредном периоду та подршка биће и већа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана