Требињац Милош Бодирога успјешно кроти висине и дубине

Ратомир Мијановић
Требињац Милош Бодирога успјешно кроти висине и дубине

Требиње - Алпинизам, бициклизам и спелеологија велике су страсти Милоша Бодироге, младог и перспективног Требињца, који својом енергијом и свестраношћу показује да је успјешан на свим пољима.

Одлучан је да напредује у сваком свом подухвату, а за себе каже да има три велике страсти - висину, даљину и дубину. Прва се односи на алпинизам, а враћајући се са планинарске авантуре са Тублака, највише врха Африке, био је више него поносан јер је остварио свој сан и поставио још више циљеве. Евидентна је била огромна срећа на лицу Бодироге, који је освојио највиши врх Атласа, висок 4.167 метара.

Пут Африке ишао је као члан Планинарског друштва “Вучји зуб” из Требиња у оквиру експедиције предвођене Друштвом планинара из Београда. Међу педесет алпиниста, заједно с њим била је и Требињка Јелица Даковић. Њима двома припала је част да буду први који су заставу требињског друштва поставили на неки од врхова ван Европе.

- Изненадило нас је вријеме. Било је хладно, толико да је у Требињу топлије него у срцу Африке. Почела је киша, грмљавина, магла и град. Успон нисмо прекидали, провукли смо се некако и стигли у планинарски дом на 3.200 метара, а ту нас је дочекао и снијег - испричао је Милош. Главни успон трајао је четири и по сата - прича овај амбициозни Требињац и наглашава да је попевши се на 4.167 метара изашао “на сунце”.

- Отворио се несвакидашњи поглед. Остварила ми се велика жеља и задао сам себи нове циљеве. Попевши се, прошле године на највиши врх Алпа и западне Европе Монблан, желио сам да освојим и највиши врх сјеверне Африке и арапског свијета. Схвативши да сам успио, био сам пресрећан - рекао је Милош.

По природи авантуриста, са страшћу ка новим и већим авантурама, успон на врх сјеверне Африке био му је припрема за даље подухвате којима тежи, а то су Русија и највиши врх Европе Елбрус или Иран и највиши вулкан Азије врх Дамаванд. Срећан што је имао прилику да изнова испита границе властитих могућности, додаје да је тиме тренирао и за још једну своју страст, бициклистичке трке, јер је доскора био и једини лиценцирани такмичар из Требиња.

- Имати лиценцу значи учествовати на бициклистичким тркама са којих скупљамо бодове за свјетску ранг-листу - прича Милош. Као и алпинизам, и бициклизам је заволио преко Планинарског друштва “Вучји зуб”, чији је члан већ четири године. Жеља му је да се пласира међу првих хиљаду бициклиста свјетске ранг-листе.

- Тренирам свакодневно. Седмично на бициклу пређем до 500 километара - рекао је Милош. Он прича да је једна од његових великих љубави и спелеологија и да неизмјерно ужива истражујући пећине.

- Често се у спелеолошком друштву “Зелена брда” спуштамо у херцеговачке дубине. Понекад помислим да бих се требао опробати и у екстремно опасном спелеороњењу, али има времена. Доћи ће и то на ред - самоувјерено и са осмијехом на лицу прича Бодирога.

Веслање

Листа жеља младог Милоша Бодироге није кратка. Овај Требињац спрема се да почетком љета кајаком дуж тока превесла Требишњицу у једном дану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана