Требињац Бошка Поповaц прадједовим длијетом резбари дрво маслине

Ратомир Мијановић
Требињац Бошка Поповaц прадједовим длијетом резбари дрво маслине

Требиње - Требињац Бошко Поповац старом дрвету маслине даје нови живот кроз предмете које од њега прави, а његове рукотворине привлаче пажњу и интересовање многих Херцеговаца и туриста док шетају требињским корзоом.

Поповац каже да од дрвета маслине направи све што пожели, шалећи се да нови предмет током ноћи сања, а током јутра га претвори у јаву.

- Дрво маслине је врло захтјевно. Оно може да се обрађује једино уз помоћ брушења. То није толико чудно ако се зна да се ова врста дрвета не доживљава као биљка већ као “људско биће које има исцјелитељске моћи” - прича Поповац.

Љубав према дрвету маслине, која потиче из источног Медитерана, већ 17 година је присутна код Поповца, док се посљедње четири године професионално бави овим послом.

- Овај посао раде само у Тунису и Грчкој, а знам за једног мајстора који ради на Брачу, али машински, не ручно као ја - прича Требињац.

Израђује предмете за угоститељство и кухињу као што су плате за резање и сервирање сира, бифтека, пршута, те предмете који су намијењени за декорисање ентеријера.

Поповац истиче да посјећује све сајмове у региону, а  његове производе купују људи у цијелој бившој Југославији. Прича да је тако и под требињским платанима и да туристи увијек застану поред његове “тезге” и са одушевљењем разгледају и бирају његове рукотворине.

- Имам 12 врста бушилица на којима сам укомпоновао да могу једноставно и брзо да обрађују дрво, јер се оно не може тесати и резати савременом технологијом. Уз мене је увијек и прадједово длијето и маца - искрен је Поповац.

У овом послу постоји и један проблем који је све већи, а то је сировина, коју је све теже набавити из Грчке. Ипак, то га не спречава да буде професионалац у свом послу и препознатљив мајстор у овом поднебљу.

Свето дрво

Стари Грци су маслину сматрали светим дрветом, па су од ње правили кипове као завјетне дарове. Велики кипар Фидија израдио је од дрвета маслине, злата и слонове кости велики кип бога Зевса који на глави држи круну од маслине. Према Херодоту, у доба изградње града Делфи, за вријеме владавине Пизија, израђене су статуе Дамија и Аусесија од маслине са Акропоља.

- Од Исусове маслине у Гетсиманском врту израђено је више мањих завјетних кипова - каже Бошко Поповац и додаје да је у старој Грчкој онај ко би посјекао маслину био осуђен на смрт или вјечно прогонство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана