Традиционални фестивал у Ситнешима код Српца: Испекли бика од 743 килограма

Д. Ј.
Традиционални фестивал у Ситнешима код Српца: Испекли бика од 743 килограма

СРБАЦ - Нема опстанка и развоја села и дружења на којима се његују традиција и обичаји и промовишу све благодети сеоског живота, порука је која је упућена са четвртог “Бик феста” у Ситнешима код Српца који је окупио више стотина посјетилаца из Српца, околних градова и дијаспоре.

Група Ситнешана припремила је бика на ражњу тежине 743 килограма, који је набављен на фарми Милоша Илића у овом селу, а конзумација за присутне је била бесплатна. Милован Поповић, један од чланова организационог одбора, рекао је да су жељели на овај начин да отргну од заборава некадашња сеоска окупљања.

- Изабрали смо период када долази већи број наших суграђана из Словеније, Њемачке, Холандије и других земаља. Наша идеја је прихваћена још од првог “Бик феста”, што потврђује да је друштвени живот на селу и те­ како активан - рекао је Поповић.

На припреми бика је било ангажовано шест мајстора, а један од њих је био Вид Бабић који је рекао да су спремили разне зачине и специјални сос како би месо имало специфичан укус и мирис.

- Пекли смо бика више од 24 часа у неколико смјена, али исплатило се, сви су били задовољни, а неки су се враћали по своју порцију и по четири до пет пута - рекао је Бабић.

Подршку организацији “Бик феста” пружили су Министарство трговине и туризма Републике Српске и општина Србац.

Министар трговине и туризма Денис Шулић, који је посјетио манифестацију, рекао је да се лично увјерио у ентузијазам и упорност мјештана који се свесрдно труде да сачувају континуитет овог догађаја.

- На овај начин чувамо истинске вриједности и традицију. “Бик фест” има важност и са туристичког аспекта, али је највећи значај у окупљању народа. Драго ми је што је посјећеност велика и надам се да ће расти из године у годину - рекао је Шулић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана