Традиција у Српцу окупља бајкере, веслаче и трактористе

Дејан Јовичић
Foto: Д. Јовичић

СРБАЦ - Популарне србачке туристичке манифестације које имају вишегодишњу традицију и окупљају бројне посјетиоце овог љета би поново могле постати мамац за туристе из Републике Српске и региона након попуштања епидемиолошких мјера.

Једна од њих је “Србачка регата”, која се одржава 16. пут на дионици од Кукуља до Српца, дугој 25 километара и сваке године привлачи љубитеље ријека из цијеле бањалучке регије, па чак и Србије. Предсједник Организационог одбора Јордан Куваља каже да је регата планирана у недјељу, а почетак спуста је у десет часова на локалитету некадашњег понтонског моста у Кукуљама. Пловидба ће трајати око пет часова, а окончаће се на ушћу Врбаса у Саву, гдје је планиран ручак за све учеснике.

- Имамо већ око 20 пријављених екипа из неколико општина и вјерујем да ће до почетка регате бити и више. Волимо ријеке и велики смо заљубљеници у природу, а циљ наше манифестације и јесте да апелујемо на свијест о потреби заштите животне средине. Учествујемо на сличним догађајима у региону, па је тако наша екипа недавно била на “Дринској регати” у братској општини Љубовија, чији представници и нама често узврате посјету  - рекао је Куваља.

“Србачка регата” није одржана једино прошле године у садашњем облику, због пандемије, али су се Врбасом симболично провозала три чамца Ронилачког клуба “Жабац” из Српца како се традиција не би прекидала.

Поред богатих туристичких потенцијала, Србац је познат као изразито пољопривредни крај, што је био мотив да се пету годину заредом организује популарна “Тракторијада”, једна од најпосјећенијих у овом крају Српске. Прошле године је пистом за пољопривредну авијацију у Повеличу продефиловало 200 трактора, а организатори обећавају добру забаву.

- Заказали смо “Тракторијаду” за 31. јул и стижу нам учесници из цијеле Републике Српске и ФБиХ, који ће се такмичити у навлачењу трактора и вучи клада. Почетак такмичења је у 12 часова, а улаз је бесплатан. Све више се чује за нас и прошли пут су нам у гостима били чак и трактористи из Пољске, а када се смири ова ситуација, биће их сигурно и из других земаља - рекао је један од организатора Александар Њежић.

Већ увелико теку припреме и за шеснаесту србачку “Моторијаду”, која ће се одржати од 6. до 8. августа на платоу код спортске дворане “9. јануар”. Поред рок концерата, планиран је дефиле улицама Српца, а очекује се више од стотину бајкера из цијелог региона. Домаћин манифестације је Мото клуб “Изгубљени”, који је за учеснике из Српске и околних земаља обезбиједио бесплатну вечеру, а онима који преноће, кафу и доручак.

- Срећни смо што је епидемиолошка ситуација боља и што поново организујемо манифестацију након двије године. Прошле године није било “Моторијаде”, али смо обишли гробове преминулих чланова нашег клуба Стојана Вујасина и Љубише Микића и у њихову част приредили почасни дефиле - рекао је један од чланова МК “Изгубљени” Владо Ђукић.

Након прошлогодишње паузе, на стадиону за мале спортове ових дана је почео и градски турнир у малом фудбалу, који се одржава скоро шест деценија и најпопуларнија је спортска манифестација у граду. Турнир је окупио 20 тимова из цијеле регије и трајаће двије седмице, а побједнику ће припасти награда од 3.000 КМ.

Подршку у организацији ових догађаја пружила је и општина Србац, која их је уврстила у календар културних и спортских манифестација које се финансирају из општинског буџета.

“Урбан фест”

У суботу, 31. јула, на градском тргу планиран је и први србачки “Урбан фест” у организацији Удружења жена Србац, на којем ће бити представљена гастрономска понуда, одјевни предмети, сувенири и други производи овог удружења. У плану је и организација концерата на којима ће се представити талентовани србачки и бањалучки музичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана