Томаш: Закључак Окружног суда потврђује нелегалну смјену директора Дома здравља

Срна
Томаш: Закључак Окружног суда потврђује нелегалну смјену директора Дома здравља

ПРЊАВОР - Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је данас да је закључком Окружног привредног суда Бањалука потврђено да је смјена директора Дома здравља Прњавор Свјетлане Малић (СНСД) и именовање за в.д. директора Бојана Суботића (ДНС) урађена супротно законским процедурама.

Он каже да је јуче дошао у посјед закључка Окружног привредног суда у вези уписа у судски регистар промјене лица овлаштеног за заступање у којем се налаже Јавној здравственој установи Дом здравља Прњавор, као предлагачу, да у року од осам дана достави сагласност Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. У истом закључку се наводи да уколико се не испоштује тражено Суд ће пријаву о упису одбацити.

-То је потврда онога што сам говорио на ванредној скупштини одржаној 29. јуна када сам упозорио руководство Скупштине и одборнике да се крше процедуре и закон који, између осталог, налаже да се разрјешење директора и именовање новог врши уз сагласност Министарства здравља и социјалне заштите-  напоменуо је Томаш на данашњој конференцији за новнаре.

Томаш додаје да има сазнања да је нова скупштинска већина јуче послала ресорном министарству захтјев за сагласност и напомиње да нема тог министра и министарства који могу прекршити закон и издати накнадну сагласност.

-Закон јасно тражи претходну сагласност, а она у овом случају није тражена. У складу са овим десиће се да Дом здравља тренутно нема директора нити постоји законска могућност да се упише на основу рјешења којег су они донијели на Скупштини што отвара нови процес, односно поступак се мора вратити на Скупштину општине - појаснио је он.

Како каже Томаш, ово је и доказ како ради нова скупштинска већина и СДС, „ломе ствари преко кољена, раде нетранспарентно, незаконито и на штету грађана, у овом случају на штету пацијената и радника Дома здравља Прњавор и на штету ДНС-а као својих коалиционих партнера“.

Томаш је истакао да ће се иста ствар за два-три мјесеца десити и са скупштинским руководством.

-Разлика је у томе што они примају плату за мјеста на која су незаконито именовани, а оног момента када се докаже да то није исправно, када општина буде имала штету јер плаћа два предсједника и потпредсједника ја ћу поднијети кривичне пријаве против свих који су гласали за такву одлуку - напоменуо је начелник општине Прњавор.

Он је нагласио да је једно када се чини кривично дјело у незнању, а нешто сасвим друго када сте на то упозорени и радите с намјером.

-Они су и за Скупштину и за Дом здравља упозорени - закључио је Томаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана