Тихи звиждук старини Велемиру Трнинићу из Кукуља спасио живот

Дејан Јовичић
Тихи звиждук старини Велемиру Трнинићу из Кукуља спасио живот

СРБАЦ - Велемир Трнинић (77) из Кукуља код Српца опоравља се након што је пронађен у лошем здравственом стању у обраслом шибљу поред обале Врбаса у родном селу, пуних двадесет часова након што се удаљио из породичног домаћинства.

Трнинић је пронађен у потрази коју је организовала Полицијска станица Србац у сарадњи с мјештанима, а због промрзлости и исцрпљености пребачен је у србачки Дом здравља, а потом у Општу болницу Градишка гдје се и даље налази на лијечењу.

Мира Трнинић каже да се прије неколико дана њен супруг у поподневним часовима одвезао бициклом да обиђе њиву и најавио да ће се убрзо вратити, а након што је пала ноћ алармирала је комшије и пријатеље.

- Ништа није указивало да би се нешто лоше могло десити. Тог јутра смо уобичајено устали и попили кафу, а Велемир је отишао на гробље и у повратку читао новине. Око петнаест до три рекао је да иде до нашег пашњака, који се налази мало даље од куће. Већ се почело смркавати а њега и даље није било. Мислила сам да му је можда издувала гума на бициклу, али нешто у мени је говорило да ипак позовем дјевера и комшије, што сам и учинила - прича Мира за “Глас Српске”.

Према њеним ријечима, они су кренули у потрагу и око 800 метара од њиве пронашли бицикл, а Велемиру није било ни трага ни гласа.

- Позвали су полицију која је узела податке и кренула да га тражи, али га те вечери нису успјели пронаћи. Мучиле су ме црне мисли и тешко сам прегурала ноћ али сам сутрадан одахнула и захваљујем свима који су помогли - рекла је Мира, истичући да је Велемир пребачен с неуролошког на хируршко одјељење градишке болнице гдје остаје до даљњег.

Командир Полицијске станице Србац Синиша Шњегота каже да је Велемир пронађен на неприступачном терену у пољима уз корито ријеке Врбас, на локалитету Језерица. Како каже, био је дезоријентисан а због хладноће и укочености с њим није било могуће успоставити комуникацију.

- Исте вечери је упућена наша патрола која је претраживала терен, али због лоших временских услова, слабе видљивости и непрегледности терена морали смо обуставити потрагу и наставити је наредног дана када је ангажована и јединица Жандармерије из Градишке. Око 10.50 часова пронашли смо га како лежи у шибљу, а помогло нам је његово тихо звиждање на основу чега смо га лоцирали - рекао је Шњегота.

Додаје да је у возилу Жандармерије неколико пута падао у несвијест и да су му полицијски службеници пружили прву помоћ.

- Није могао говорити и био је веома исцрпљен. Најважније од свега јесте то да није био животно угрожен - каже Шњегота.

Узрок непознат

Мира Трнинић каже да још не зна узроке несреће и сматра да је Велемиру позлило, иако није имао озбиљнијих здравствених проблема у посљедње вријеме.

- Прије седам година имао је мањи срчани удар и од тада је редовно пио лијекове - каже Мира. Каже да је примијетила да је Велемир у посљедње вријеме слабије јео, био успорен и мало се повукао у себе, али не зна да ли је то утицало на његов нестанак.

- Чуди ме и због чега је ишао да обиђе нашу њиву јер тамо није био скоро двадесетак година - каже Мира.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана