Тешком финансијском стању у општини Билећа не назире се крај

 Милош Васиљевић
Тешком финансијском стању у општини Билећа не назире се крај

БИЛЕЋА - Радници у Билећи који плату примају из локалне касе, посљедњу су добили за јул, а први човјек општине Веселин Вујовић наглашава да би био успјех када би до краја године успјели да обезбиједе још једну.

Вујовић за “Глас” апострофира да је ситуација тешка, те једини спас и излаз из дубиозе види у стимулативним отпремнинама, које нису у стању исплатити без помоћи Владе РС.

- Једини излазак из кризе биле би отпремнине које би, ако би биле иоле пристојне, неки радници објеручке прихватили, посебно нижи буџетски корисници, а с друге стране, има и оних нескромних који би да добију 30.000 марака - рекао је Вујовић.

Он је нагласио да им је ове седмице Пореска управа РС блокирала рачун због дуга од 150.000 марака, а прошле седмице због 105.000 марака.

- Да би општина могла како-тако да функционише, мораћемо отпустити трећину радника, њих око 80 од 240, али како, јер немамо новац за отпремнине. Једини спас видимо у помоћи Владе РС, која нам је ове године помогла да запосленима исплатимо два минималца - казао је Вујовић.

 Уз то, прича Вујовић, од Владе је стигла и помоћ у износу од 150.000 марака за плаћање струје.

- Радници су посљедњу плату примили за јул, а више од 70 њих тужило је општину - каже он.

Свјестан је да би једна плата барем дјелимично задовољила раднике до краја године. Наглашава да ће се потрудити да тако и буде.

- Долазе празници, пола Билеће слави Светог Николу, на прагу смо Нове године и Божића. Кад бисмо могли једну плату исплатити прије празника, то би био успјех. Потрудићемо се свим легитимним средствима да тако и буде - рекао је Вујовић наглашавајући да људи напуштају Билећу и најчешће се трбухом за крухом селе у Дубровник.

Билећки ватрогасац Драган Вучинић рекао је за “Глас” да су билећки ватрогасци испоштовани када је ријеч о новом колективном уговору, а проблем је кашњење плата као и осталим буџетским корисницима.

- Посљедња плата била је за јул, а надамо се да ће бити још једна до краја године. Због великог броја радника нису у стању да исплате бруто плату, вишак запослених је огроман проблем, јер више трошимо него што имамо. На крају, радници су колатерална штета - рекао је Вучинић.

Буџет

На посљедњој сједници Скупштине општине Билећа усвојен је и нацрт буџета за 2023. годину у износу од 10.548.000. Већина новца из локалне касе ће и догодине отићи за враћање дугова и плате прекобројних радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана