Свједочанство о забрањеној љубави

Снежана Тасић
Свједочанство о забрањеној љубави

ПРИЈЕДОР - Црква посвећена рођењу блажене дјевице Марије изнад Козарца, тачније на обронцима Козаре, чији су темељи изграђени прошле јесени, је озидана, покривена и у њој је на празник Малу госпојину служена прва миса.

Жупник приједорске жупе Маријан Стојановић истакао је да је црква сазидана за неколико мјесеци.

- У почетку нисмо имали готово никаквих средстава, па је онда Хелга Камбич, унука Карла Шмуцера, који је почеком 20. вијека саградио цркву, пожељела да се црква обнови и донирала 10.000 евра. За тај новац купили смо грађевински материјал и фирма из Козарца сазидала је цркву и ставила је под кров - рекао је жупник Стојановић.

Он је додао да су успјели на торањ да врате изворни крст од кованог жељеза на којем стоји написана 1903. година.

- Сада немамо више никаквих донација и стали смо са градњом. Црква још није у службеној функцији, али смо, ипак, служили прву мису у њој и било је присутно око 40 вјерника. Сада се може доћи до цркве и аутомобилом, јер смо направили пут и мост - каже жупник Стојановић.

Када је црква први пут саграђена на овом мјесту почетком 20. вијека мјештани су је назвали Мехмедова црква, јер је, како легенда каже, била нијемо свједочанство забрањене љубави између Марије, кћерке аустријског предузетника Карла Шмуцера, и Мехмеда Кулашића из Козарца, који је радио код Шмуцера на пилани.

Легенда каже да се родила велика, али забрањена љубав између богате Aустријанке и сиромашног Козарчанина. У Козарцу је пронађено мртво новорођенче увијено у новине. Новине су биле на њемачком језику, а у заглављу је стајао натпис Карл Шмуцер, што је био довољан разлог да се спроведе истрага. Сазнало се да је Марија Шмуцер родила мртворођенче. Била је то велика брука, због чега је она отишла у свијет. Мехмед се послије тога затворио у кућу, пропио се, а само се понекад ноћу чула његова хармоника.

Карл Шмуцер је изнад пилане на једном брежуљку изградио малу капелу, коју је народ назвао Мехмедова црква.

Радови

Када је капела направљена почетком двадесетог вијека било је то светиште у које су долазили људи из разних крајева, долазили су чак и бискупи, да би то почеком посљедњег рата све утихнуло.

- Црква је девастирана и морали смо да је срушимо и ево направили смо нову. Предрачун радова на цркви, како би она била потпуно завршена, износи око 112.000 марака - истиче Стојановић.

Aко буде прикупљено још новца, унутрашњи радови на цркви биће настављени на прољеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана