Све спремно за пресељење царинског терминала из центра Градишке

ATV
Све спремно за пресељење царинског терминала из центра Градишке

Све је спремно за пресељење царинског терминала из центра Градишке. Биће измјештен на нову локацију, новоизграђени гранични прелаз на траси аутопута Бањалука-Градишка на коме ће се, након премјештаја, радити царињење и шпедитерски послови.

"Ефекти су вишеструки, од бољих услова рада за царинску службу шпедитере и возаче, до смањења гужви у центру Градишке па до бржег протока саобраћаја и других погодности. То ће растеретити Градишку јер неће бити потребе да центар града буде константо блокиран великим бројем камиона који чекају за увозно или извозно царињење робе, већ ће се све одвијати на локацији новог царинског терминала ван града", саопштили су из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Гужве су велике јер је садашњи прелаз у Градишкој, са царинским терминалном, једини на сјеверу БиХ који има све потребне инспекцијске контроле за промет свих врста робе, укључујући и робу животињског и биљног поријекла. У Министарству саобраћаја кажу да је први корак након измјештања терминала, санација путева и постављање сигнализације.

"На тај начин ће се барем у овом моменту знатно смањити гужве кроз Градишку, а надам се да ће се на тај начин ево и побољшати проток роба и путника, али свакако морамо да водимо рачуна и ту ћемо нешто морати подузети јер ће бити кроз Чатрњу велики промет камиона. Морамо подузети одговарајуће мјере како не би угрозили безбједност у саобраћају", истакао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

На мјесту садашњег терминала градске власти планирају да направе сајамски простор. А биће и других пројеката. 

"Имамо увјерења и обећања од стране Аутопутева Републике Српске, Владе, предсједника, српског члана Предсједништва и Савјета министара да ће Градишка изградњом овог моста и пресељењем терминала, путна инфраструктура на подручју града је заиста претрпјела огромну штету, зато што су то улице и саобраћајнице које нису биле предимензионисане прављење за тешке саобраћајне терете, да ћемо изградити и обилазницу и све приступне путеве како према царинском терминалу тако и према аутопуту и будућем мосту", рекао је Зоран Аџић, градоначелник Градишке. 

Изградња новог царинског терминала и граничног прелаза Градишка почела је 2014. године, а у њега је УИО уложила 24 милиона КМ. У склопу новог царинског терминала и прелаза биће и централни објекат царине и граничне полиције, објекти за контролу путника и теретног саобраћаја на излазу из БиХ, детаљан преглед возила, фитосанитарне инспекције и ветеринарске, царинске испоставе, шпедитерски блок и контролне кабине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана