Све спремно за дочек патријарха Порфирија у Братунцу

Срна
Foto: Срна

БРАТУНАЦ- У Братунцу је све спремно за вечерашњи дочек Његове светости патријарха српског Порфирија, који долази у канонску посјету Митрополији дабробосанској и сутра ће служити парастос за 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња и Бирча погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, рекао је начелник братуначке општине Срђан Ранкић.

Он је прецизирао да ће сутра бити обиљежено 30 година од великог српског страдања у средњем Подрињу у посљедњем рату у БиХ.

Према програму, предвиђено је да у 8.00 часова патријарх Порфирије уз саслужење архијереја и свештенства Служи свету архијерејску литургију у Храму Успења Пресвете Богородице у Братунцу, а након тога ће литија кренути до братуначког гробља.

У 10.30 часова патријарх Порфирије ће служити парастос уз саслужење Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и свештенства, а затим ће код спомен-крста вијенце и цвијеће положити највиши представници институција Републике Српске и Србије.

Програм ће бити настављен на Тргу Милоша Обилића у Братунцу, гдје је у 12.00 часова предвиђено обраћање званичника, те умјетнички програм.

Обиљежавање 30 година од српског страдања у средњем Подрињу одржава се под геслом "Тридесет година злочин без казне" у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске и Координационог одбора регије Бирач.

Међу 3.267 погинулих Срба из средњег Подриња и Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату је и 69 погинулих и 22 заробљена, па убијена Србина на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца.

Од 22 заробљена српска борца њих 10 се још воде као нестали.

За бројне масовне злочине над Србима које су муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића починиле од 1992. до 1995. године још нико није одговарао.

Сутрашњем обиљежавању 30 година од српског страдања присуствоваће већи број званичника Републике Српске и Србије, а најављен је долазак и великог броја грађана из свих општина бирчанске регије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана