Штрајк билећких ватрогасаца могућ и у јеку сезоне

Јана Кезић
Штрајк билећких ватрогасаца могућ и у јеку сезоне

БИЛЕЋА - Радници који се финансирају из буџета општине Билећа нису примили ниједну плату из ове године, због чега ватрогасци размишљају о штрајку, а синдикалци поручују да ће их подржати у њиховој борби, иако ова одлука долази у вријеме када Херцеговини пријете пожари.

Командир Ватрогасне јединице у Билећи Милан Шуловић каже за “Глас Српске” да је посљедња плата коју су примили била за децембар прошле године.

- За штрајк ћемо да видимо шта ћемо и како. Данас ћемо имати састанак са начелником општине, па ћемо видјети како ће се ситуација одвијати - рекао је Шуловић, додајући да су људи за обуставу рада.

Ватрогасци инсистирају на томе да им се повећа плата на основу договореног коефицијента, који је на снази од фебруара ове године. Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић каже да ће, ако се ватрогасци којима је плата за 200 марака мања због непоштивања коефицијената, дигну у штрајк, синдикат позвати све ватрогасце из Херцеговине, али и цијеле Српске да дођу у Билећу и да им пруже подршку.

- То питање се мора ријешити и нема другог излаза - рекао је Марић.

Свједоци смо, објашњава, да се у Херцеговини током љета свакодневно дешавају ватрене стихије, што компликује већ ионако тешку ситуацију.

- Контактирали су ме радници који нису добили ниједну плату за 2022. годину и рекли да желе кренути у радикалну борбу. Од мене имају апсолутну подршку, али сам их замолио да не дозволе да се у питање доведе безбједност људи и материјалних добара - казао је Марић за “Глас”. 

Он је истакао да су претходних годину дана иницирали неколико састанака између представника Владе РС, руководства општине Билећа и синдиката, а све с циљем да се пронађе рјешење за овај велики проблем.

- Дефинитивно је дошло вријеме да се начелник пробуди из зимског сна, те да почне размишљати о тим радницима - рекао је Марић.

Начелник Билеће Веселин Вујовић свјестан је проблема у којима се налази ова локална заједница. Каже да би најсрећнији био да се 4,3 милиона марака, колико планирају добити задужењем општине путем емисије обвезница, прослиједе у инвестиције, али тај новац мора ићи за отплату дуга према Пореској управи РС и добављачима.

- Ми смо у таквој ситуацији да морамо враћати старе дугове. Од нове године блокада је принудно однијела милион марака на наслијеђене дугове из 2019. године. Општина је у финансијском проблему, јер смо од претходне власти наслиједили 20 милиона дуга и огроман број запослених. Једноставно, није лако изаћи из тога, треба времена и стрпљења - рекао је Вујовић.  Нагомилана дуговања, како каже, успјели су смањити за неких 200.000 марака, што је недовољно.

- Враћамо дуг према добављачима, а правимо дуг за плате радницима. У великом смо проблему - казао је Вујовић, додајући да су захвални Влади РС која им је помогла када су са два минималца за новембар и децембар исплатили запослене у управи.

Свакодневица

У овој херцеговачкој општини штрајкови и пријетње обуставом рада због неисплаћених плата и доприноса постали су готово свакодневица.

Тако су радници Комуналног предузећа “Комус” протеклог мјесеца обуставили рад, а захваљујући Влади Српске, која је запосленима у општини Билећа уплатила двије минималне бруто плате, у априлу је спријечен штрајк упозорења око 280 радника органа управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана