Стотине малишана прошло кроз школе пливања на базенима у Бијељини и Угљевику: Из воде изронила и велика пријатељства

Љиљана Алексић
Стотине малишана прошло кроз школе пливања на базенима у Бијељини и Угљевику: Из воде изронила и велика пријатељства

БИЈЕЉИНА, УГЉЕВИК - На базенима бијељинске “Бање Дворови” и у сусједном Угљевику стотине малишана савладало је прве пливачке “кораке”, а осим техника овог спорта, које су научили од искусних инструктора, из воде су “изронила” и велика пријатељства.

Већ четири деценије, у Бањи “Дворови” организује се десетодневна љетна школа пливања за дјецу школског узраста. Многи Бијељинци научили су да пливају управо на овом мјесту, а другарства која су ту настала не престају завршетком обуке. То потврђују и искусни инструктори пливања Светислав и Борисава Лопандић, отац и кћерка.

- Десетодневна љетна школа пливања за дјецу школског узраста подразумијева 20 школских часова, сваког јутра у периоду од 8.15 до 10 сати, прије почетка рада базена - каже Светислав, који је по занимању професор физичке културе и лиценцирани инструктор пливања.

Ове године близу 150 дјеце изразило је интересовање да научи да плива.

- Интересовање увијек постоји и са полазницима ћемо радити док год има оних који желе да науче пливати - каже он.

Упркос пандемији, и током прошле године организована је школа пливања.

- Прошле године успјели смо да основним пливачким техникама научимо око 100 малишана - додаје Светислав.

Колико је овај посао лијеп, свједочи и његова кћерка Борисава, која истиче да се увијек изнова радује сезони.

- Ово је изузетно лијеп посао, јер малишане ослобађате евентуалног страха од воде и учите их како да овладају техникама пливања. Радост коју искажу кад пропливају дијелимо сви, а након десет дана, колико траје школа пливања, малишани и инструктори остају другари и пријатељи - каже Борисава.

И у сусједном Угљевику организована је школа пливања. Обуку је завршило 150 дјеце, а општина је за ове намјене издвојила око 5.000 КМ.

Тренер Младен Стевановић рекао је да је пливање спорт који код дјеце утиче на правилан развој тијела, јачање мишића и флексибилност.

- Још једна генерација успјешно је завршила обуку која је трајала 20 часова. Малишани су савладали различите вјежбе помоћу којих уче дисање у води, рад ногама, плутање, рад рукама и на крају повезивање свих ових елемената у једну цјелину - рекао је Стевановић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић каже да локална заједница препознаје важност бављења спортом најмлађих суграђана.

- Подржавамо све пројекте које се тичу најмлађих, а школа пливања, која је бесплатна, постаје традиционална - казао је Перић.

Лопаре

На базену у мајевичкој општини Лопаре спас од врућина проналази велики број становника, међу њима и бројни Лопарчани из дијаспоре који одмор проводе у родном крају. Општина Лопаре одобрила је бесплатне улазнице за базене за сву предшколску дјецу, основце и средњошколце са подручја ове локалне заједнице

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана