Стиже помоћ за модернизацију и проширење производње

Данијела Бајић
Стиже помоћ за модернизацију и проширење производње

БАЊАЛУКА - Пољопривредници у Српској који планирају да унаприједе производњу и ове године могу рачунати на субвенције за набавку нове механизације и опреме, али и додатних грла.

Начин додјеле подстицаја уређен је новим правилником о капиталним инвестицијама у пољопривреди који је ступио на снагу, а подршка произвођачима, како је наведено у позиву за подношење пријава за одобравање новчаних подстицаја, који је објављен у данашњем броју “Гласа Српске”, предвиђена је за шест различитих врста инвестиција.

Према ријечима вршиоца дужности директора Агенције за аграрна плаћања РС Предрага Сладојевића, пољопривредници на помоћ могу рачунати приликом набавке пољопривредне механизације.

- На позив, који је отворен 30 дана од дана објављивања, такође могу да се јаве и сточари и пчелари. Ресорно министарство субвенционисаће и инвестиције у биљну производњу, те прераду производа - рекао је Сладојевић. Додао је да на новац могу рачунати и произвођачи који се одлуче на адаптацију, изградњу и опремање рибогојилишта.

- Право на остваривање подстицаја имају корисници који су извршили улагања од 1. јануара ове године, а за улагања у подизање воћних засада и винограда за садњу обављену у јесен претходне године, односно прољеће или љето текуће године - казао је Сладојевић. Новац се, како је истакао, одобрава у износу од 30 одсто од укупне вриједности инвестиције за комерцијална, а 15 одсто за некомерцијална газдинства.

- Висина подстицаја за пољопривредна газдинства која се налазе на или изнад 600 метара надморске висине одобравају се у износу од 40 одсто од укупне вриједности прихватљивих трошкова инвестиције за комерцијална пољопривредна газдинства, односно у износу од 20 одсто за некомерцијална - објаснио је Сладојевић.

Пољопривредник из Градишке Радомир Тошић каже да је лани захваљујући подстицајима за капиталне инвестиције набавио робот за мужу крава.

- Ове године у плану имам набавку трактора и приколице. Куповина те опреме сигурно не би била могућа да није подршке ресорног министарства - казао је Тошић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истакао је да су капиталне инвестиције неопходне.

- Међутим, прошла година је за пољопривреднике била веома лоша, због чега сумњам да ће се ове године значајан број њих одлучити на нова улагања - казао је Маринковић.

Право на подстицаје остварује се за инвестиције:

- у пољопривредну механизацију (тракторе, тракторске кабине, мотокултиваторе са прикључцима и остале пољопривредне прикључке и уређаје)

- у сточарску производњу (изградња објеката, набавка јуница и бикова товних раса, опрема за говедарске, свињарске, овчарске, козарске и живинарске фарме и опрема за пчеларство)

- у биљну производњу (изградња пластеника, подизање вишегодишњих засада, набавка и подизање противградних мрежа и набавка опреме за наводњавање)

- за прераду производа (набавка опреме за сортирање, паковање и прераду производа у газдинству, набавка технолошке опреме и опреме за хладњаче)

- у регионалне дистрибутивне центре

- у адаптацију, изградњу и опремање рибогојилишта

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана