Стипендије и сигуран посао мотив за упис на занат

Анита Јанковић Речевић
Стипендије и сигуран посао мотив за упис на занат

БАЊАЛУКА - Пред свршеним основцима из 28 локалних заједница у Српској је 19 дефицитарних занимања која ће им обезбиједити стипендије, а осим стимулативних 100 КМ мјесечно, ђаци могу рачунати и на сигуран посао по завршетку школовања.

С циљем унапређења повезаности образовања и тржишта рада Влада РС је, на иницијативу премијера Радована Вишковића, донијела одлуку да финансијски стимулише упис ученика у одређена дефицитарна занимања. Ријеч је о стипендији од 100 КМ мјесечно, а ђаци који одаберу да се образују за неко од понуђених дефицитарних занимања имаће и плаћене трошкове превоза. 

У Министарству просвјете и културе РС кажу да се свршеним основцима дефицитарна занимања нуде у 35 средњих школа у 28 општина и градова у РС.

У бањалучким средњим школама ријеч је о занимањима зидар, армирач-бетонирац, пекар, месар, бравар-заваривач, те техничар моделар обућар. Занимање бравар-заваривач је дефицитарно и у средњим стручним школама у Челинцу, Приједору, Козарској Дубици, Добоју, Петрову, Броду, Дервенти, Шамцу, Бијељини, Лопарама, Зворнику, Шековићима, Милићима, Братунцу, Рудом, Гацку, Невесињу и Билећи.

- Занимање електричар-електроинсталатер дефицитарно је у Мркоњић Граду, Новом Граду, Добоју и Требињу, алатничар и пекар у Приједору, а руковалац грађевинских и претоварних машина у Теслићу и Требињу. Биће стимулисано и школовање за кувара у Теслићу, модног обућара у Дервенти, механичара гријне и расхладне технике у Вукосављу и Требињу, те модног кројача и модног галантеристе у Палама - рекли су у ресорном министарству и додали да на стипендију могу рачунати и ђаци који се буду школовали за расадничара у Фочи, прехрамбеног прерађивача у Сребреници, те обрађивача метала резањем у Братунцу и Дервенти.

Директор бањалучке Пољопривредне школе Бојан Бакал каже да на тржишту рада годинама постоји огромна потреба за пекарима и месарима, али да млади нису били заинтересовани упркос сигурном послу и солидним платама. 

- Очекујемо да ове године ситуација буде другачија. План је да упишемо по једно одјељење месара и пекара, тако да мјеста има за 48 ђака. Они који одлуче да се школују за та два дефицитарна занимања, поред стипендије Владе, могу рачунати и на мјесечну зараду до 400 КМ обављајући практичну наставу код послодавца. По завршетку школовања чекаће их сигуран посао - каже Бакал.

Средњошколски центар Пале планира да упише комбиновано одјељење са два дефицитарна занимања, модни кројач и модни галантериста.

- На тај потез смо се одлучили због потреба тржишта рада. Ђаци ће праксу обављати у локалном предузећу које нам је понудило погодности за све ученике у виду стипендија од 50 КМ. Када се томе дода и стимулација Владе, надамо се великом интересовању ученика - рекао је вршилац дужности директора Средњошколског центра Пале Недељко Газивода. 

Радно мјесто након завршетка школе очекује и ђаке који упишу смјер столар и бравар-заваривач у Техничкој школи “Михајло Пупин” у Бијељини.

- Понуда послова за та занимања је велика не само на подручју Бијељине и околних градова већ и у иностраним компанијама. Вјерујем да ће то бити јак мотив свршеним основцима при избору професије - рекао је директор поменуте школе Миленко Максимовић. С њим се слаже и директорица Стручне и техничке школе у Дервенти Бранка Јовић. У овој школи ученицима нуде дефицитарна занимања обрађивач метала резањем и бравар-заваривач.

- Планирамо да упишемо једно комбиновано одјељење од по 12 ученика у свако занимање. Очекујемо већи притисак ђака јер их чека сигуран посао по завршетку школовања - рекла је Јовићева.

Уписни рокови

Јавним конкурсом Министарства просвјете и културе РС за упис ученика у средње школе одређена су два уписна рока, јунски од 15. до 26. јуна и јулски од 6. до 17. јула. У првом уписном року пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе који имају 60 и више бодова је 15. и 16. јуна, док ђаци који имају мање од 60 бодова документа за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе могу предати од 22. до 24. јуна. 

У јулском уписном року пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње  школе и средње трогодишње школе трајаће од 6. до 8. јула. Кандидати који не задовоље услове конкурса моћи ће се од 13. до 17. јуна уписати на смјерове гдје буде слободног мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана