Становници лопарских села против изградње спалионице медицинског и животињског отпада

Срна
Становници лопарских села против изградње спалионице медицинског и животињског отпада

ЛОПАРЕ- Бројни мјештани лопарских села поручили су данас са мирног протеста да неће бити могуће градити спалионицу медицинског и животињског отпада планирану у селу Мртвица, гдје се већина становника бави пољопривредном производњом.

Скупштина општине Лопаре већ је одобрила изградњу овог објекта, који се налази на пољопривредном земљишту удаљеном свега неколико стотина метара од првих кућа и од ријеке Гњице, али и околних села.

Мјештани села Мртвице и околних села тврде да о томе нису били обавијештени, све док случајно нису сазнали да је Фирма „Зани“из Лукавца поднијела захтјев за процјену утицаја на животну средину, што се може видјети на сајту Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Данашњи скуп организовали су омладина и незадовољни мјештани Мртвице под паролом „Стоп спалионици“

Мјештанин Неђо Тодић, који је организатор данашњег протеста, рекао је да једна фирма из Лукавца поднијела захтјев општини Лопаре, а касније и Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологијекологију, да добије дозволу за изградњу спалионице у Мртвичким пољима, близу кућа.

Након што су то мјештани сазнали, Тодић је рекао да су организовали грађанске облике негодовања како би на миран и људски начин покушали да то зауставе.

-Разлог за то је што се бојимо за своје животе. Ствар није политичка, већ ствар живота и здравља људи. Људи се боје, с разлогом. Спалионица је велики загађивач, то зна и неко ко је неписмен, а камоли они који доносе одлуке о свему томе - напоменуо је Тодић.

Тодић је истакао да је ријеч о тромеђи Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, које је срце воћарске производње, прије свега шљиве, те додао да су локалној Скупштини послали захтјев да сазове ванредну сједницу - да повуче све одлуке које су створиле услове да овај пројекат дође до Министарства и да се даље разматра.

-Они се, за сада, нису изјаснили - указао је Тодић.

Он сматра да спалионица неће бити изграђена јер је „много народа против ње“ и додао да је боље да се због тога све процедуре на вријеме прекину.

Тодић је навео да је око 1.700 људи потписало петицију против изградње спалионице, која је предата министарствима екологије, здравства и пољопривреде, и „на још неколико битних мјеста у Бањалуци“, док на онлајн петицији имају 2.000 потписа.

Миодраг Иванић, адвокат из Београда, поријеклом из Пипераца, појаснио је да су грађани потписивањем петиције указали зашто одабрана локација није погодна за такав пројекат, а људима је поручио да имају и права и обавезе о том питању – право да бране своје постојање, а обавезу да бране будуће генерације од загађења.

Иванић је нагласио да једном таквом постројењу није мјесто у овом крају, већ негдје гдје је мање насељено и због тога му није јасно ко је то уопште одобрио.

- Ријеч је о пољопривредном и воћарском крају у којем људи вијековима живе и раде. Наша вода је везана за ријеку Гњицу, а планирано постројење је непосредно поред ње. Значи, сви бунари, воће, пољопривредне културе били би уништени, чак и ако не би дошло до директног уништења то би оставило психолошку посљедицу да потенцијални или садашњи купци не би хтјели да купују производе из овог краја - упозорио је Иванић.
 

Додао је да „разумије да власник фирме има свој интерес о питању профита“ те истакао да је „мало неприхватљиво да општина Лопаре на један тајанствен начин, без јавне расправе, доведе мјештане у ситуацију да се овако окупљају и својим присуством бране своја права на живот и здрав животни простор“.

Нада се да ће надлежно министарство реаговати и уважити примједбе грађане и сходно законским прописима одбити, односно не дозволити да се на оваквом мјесту изгради такво постројење.

-Није нам ни јасно колики је обим отпада који се може уништити у тој спалионици, немамо ни информацију шта ће се десити са водом, ваздухом јер идејни пројекат не даје одговоре на та питања - упозорио је Иванић.

Одборник СНСД-а у Скупштини општине Лопаре Саво Цвијетиновић рекао је да је ово  једини начин да се спријечи изградња.

- Овдје ће бити довожен медицински отпад из великих медицинских центара, од којих су највећи Тузла, Сарајево, Зеница, Бањалука, Бијељина - рекао је Цвијетиновић.

Он је окупљенима пренио да је спалионица била на дневном реду локалног парламента под тачакама које се усвајају без дискусије, као тачка о урбанистичко-техничким условима.

-Два пута сам тражио да се то не усвоји, чак сам рекао да ће то бити еколошка бомба. Међутим, нећу вам данас говорити о томе колико је штетно, рећи ћу вам само оно што знам о томе шта ради власт у Лопарама. Она је у овом пројекту дуже времена, што говори и чињеница да се мислило да се то уради у Прибоју - навео је Цвијетиновић.

Упитао је и зашто фирма из Лукавца то не уради у Лукавцу и не запосли своје људе, јер им је то ближе него Мртвица.

Цвјетиновић сматра да би било поштено да је начелник Радо Савић прије Скупштине дошао у Мртвицу и рекао људима да хоће да их запосли 10 и види да, уколико то мјештанима одговара и они одлуче, та фабрика буде изграђена.

Против изградње спалионице устале су бројне организације из Брчко дистрикта, али и околних мјеста, као и појединци, који тврде да би спалионица онечистила зрак, земљиште и воду, а конатаминацијом би била угрожена Мртвица, Челић, Вражићи, Ратковићи, Шаторовићи, Миросавци, Корај, Пушковац, Пирковци, Лопаре, Станови, Брезик, Брчко, Угљевик и друга околна насеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана