Становници из Врановице код Новог Града одужили се извору уз који су поникли

Илијана Божић
Становници из Врановице код Новог Града одужили се извору уз који су поникли

Нови Град - Извор хладне питке воде окружен зеленилом у засеоку Врановица, између Козаре и Грмеча, који је годинама био у забораву, мјештани су обновили и спасили од пропадања.

То чудо природе у селу Доњи Агићи код Новог Града изњедрило је генерације  сељана које су  му се након толико времена одужили уредивши га, јер су како причају, они изградили точак, а он је годинама градио њих.

Боро Гороња, поријеклом из Врановице, каже да је народ овог села доказ да има људи који желе да мијењају стварност.

- Константно смо изложени негативним дешавањима и жалбама да ништа не ваља и да све пропада. Ми не мислимо тако, а овим смо доказали да вриједи радити и борити се - истакао је Гороња.

Он је нагласио да је овај извор веома значајан за мјештане који живот у селу не могу замислити без гороњског точка.

- Сматрам да су се моји преци Гороње, по којима је извор добио име, овдје населили баш због ове хладне и непресушне, богомдане воде. Поникли смо на мајчином млијеку и на нашем точку. Поред свих животних тешкоћа када бисмо се нашли пред њим сви смо осјећали мир, спокој и сигурност у животу. Много нам значи што је точак обновљен и што стоји миран, постојан и поуздан - испричао Гороња.

Он је додао да се извор налази на путу до сеоске цркве те да путници намјерници често застану да попију воду и расхладе се.

- Точак је прије реновирања изгледао запуштен. Био је притиснут великом количином грања, трулог лишћа, блата и смећа. За Васкрс ове године договорили смо се да га уредимо. Није било лако у тешком времену издвојити ни новац ни вријеме, али успјели смо - рекао је Гороња.

Како нам је казао реновирање извора мјештани су завршили у августу ове године, на дан Преображења Господњег.

- На малој свечаности поводом завршетка уређења присуствовао је и мјесни протонамјесник Зоран Благојевић. Поред реновираног извора  окупили смо се и дружили као некад, присјећали се старих времена и размјењивали нове идеје - истакао је Гороња, нагласивши да се никад не смије дозволити да коријени нестану.

Пјесма

Боро Гороња је казао да је поводом уређења извора на Врановици мјештанин Петар Личина написао пјесму која носи назив “Точак”.

- То показује колико су мјештани задовољни и срећни што су успјели обновити извор. Данас, када све више људи напушта села, онима који остају ово много значи - истакао је Гороња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана