Српска спремна знатно да улаже у Бијељину

Срна
Српска спремна знатно да улаже у Бијељину

БИЈЕЉИНА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Репубика Српска спремна да помогне развој Бијељине, изражавајући увјерење да ће синергија града и републичких власти допринијети успјешној реализацији пројекта од животне важности за грађане.

Додик, који је данас у Бијељини разговарао са градоначелником Мићом Мићићем о тим пројектима, рекао је да је ауто-пут од стратешког интереса за Републику Српску, напомињући да повезује Бијељину и Бањалуку, а Бијељину даље према Рачи и Београду и дио је заједничког пројекта са Србијом која је већ почела дионицу од Кузмина и Раче и мост преко ријеке Саве.

"Захвалност Србији за чињеницу да је преузела да изгради цијели мост, иако је уобичајена пракса да се такви пројекти финансирају пола-пола. Веома би било тешко обезбиједити тих 50 одсто на нивоу БиХ, па и Републике Српске, јер је то озбиљно скуп пројекат", изјавио је Додик новинарима након састанка са Мићићем.

Додик је рекао да је у преговорима Републике Српске са предсједником Србије Александром Вучићем договорено да Србија учествује са 100 милиона евра за дионицу пута од Раче, од новоизграђеног моста, до петље у Бијељини.

"Република Српска би обезбиједила 50 милиона евра, а ми имамо намјеру да након експропријације земљишта кренемо одмах са извођењем радова, што смо договорили са извођачем који ради и дио трасе од Кузмина са мостом и ту нема никакве дилеме", рекао је Додик.

Он је нагласио да охрабрује чињеница да експропријација земљишта тече добром динамиком, те да ту нема никаквих проблема.

"То је резултат нашег приступа овом послу па смо одлучили да од људи који морају напуштати своје земљиште или куће не правимо сиротињу него да их исплатимо на начин да могу достојно да почну живјети на неком другом мјесту", рекао је Додик, напоменувши да је цијена од пет КМ по метру квадратном прихватљива за многе и да је 96 одсто људи прихватило ову понуду.

Додик је навео да сви пројекти, као и пројекат одбране од поплаве, јесу приоритети да буду завршени.

"Жао ми је што смо изгубили средства Свјетске банке јер је у овом пројекту дошло до застоја у Јањи јер неки људи нису прихватали одређене услове. Тај дио новца је изгубљен и мораћемо то да рјешавамо на други начин", рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је додао да Влада Републике Српске апсолутно стоји иза пројеката гасификације, реконструкције Соколског дома у Бијељини и свих других који су данас наведени.

"Ови пројекти су велики и квалитетни напредак овог града, као и изградња спортске дворане, коју ћемо ми помоћи с пет милиона марака јер сматрамо да град Бијељина заслужује да има овакву дворану", рекао је Додик, подсјетивши на већ подржане спортске објекте у насељима Патковача и Велика Обарска, уз помоћ Владе Србије.

Он је истакао да ће гасификација уз помоћ надлежног министарства и залагањем града бити завршена у наредном времену, као и опремање Техничке школе, као и пројекат нове аутобуске станице.

Додик, који је лидер СНСД-а, истакао је да град Бијељина има снажну подршку Владе Српске да заврши све започете пројекте, те да је увјерен да ће већ у септембру бити промовисан завршетак многих од њих.

"Задовољан сам енергијом која се улаже у Бијељини и у Бијељину, заједничком синергијом институција власти Републике Српске и града Бијељина, али и локалних партнера који су учинили све да се на неки начин пацификује политичка атмосфера у Бијељини", рекао је Додик, нагласивши да је све то учињено за добробит коју би прије свега требало да осјете грађани Бијељине.

Додик је истакао да Бијељина, као други град по величини у Републици Српској,
заслужује пажњу, те да договор Мићића и њега као лидера СНСД-а има смисла управо у рјешавању свих послова који су наведени.

"Већина их већ су завршени, завршава се и није упитно да ће бити завршени, а све ће то препородити град и његов изглед, дати нову енергију, дати му нову димензију, што сви веома желимо", рекао је Додик.

Он је додао да ће се примарно, што је став Републике Српске, радити на ауто-путу.

"Ми желимо да за пет-шест година имамо завршен ауто-пут", рекао је Додик и захвалио градоначелнику Бијељине за сарадњу и залагање.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је данашњи састанак са Додиком и сарадницима дао одговор на бројна питања у реализацији пројеката који су од виталног интерса за Бијељину.

"Ово само потврђује да наш споразум од прије неколико мјесеци, наша сарадња од прије неколико година, даје праве ефекте на задовољство грађана", рекао је Мићић.

Он је истакао да, када је ријеч о ауто-путу, посао за свих 637 парцела и 437 уговора које треба направити у експропријацији тече добром динамиком и да су до сада завршена 103 уговора.

Мићић је рекао да су имовински односи на ријеци Сави око новог моста завршени, да се може дати грађевинска дозвола, те да је цијена од пет КМ прихватљива грађанима.

Он навео да је пројекат изграње дринског насипа дјелимично урађен и да ће сигурно бити настављен посао на овом пројекту.

Наводећи реализацију бројних пројеката, Мићић је издвојио пројекат аутобуске станице, истичући да је за њега изабран извођач и да ће коштати око три милиона КМ.

"Оно што је новитет и што је данас договорно јесте да се направи нова улица која ће отворити приступ бројним предузећима жЕлвакуж, жЕлектро-дистрибуцијиж... а што ће скратити пут до аутобуске станице", рекао је Мићић, захваливши Влади Српске за то што је обезбиједила ову могућност.

Мићић је навео да ће финансирање нове спортске дворане у Бијељини помоћи Влада Српске, као и остале пројекте, који су данас договорени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана