Српчани већ 20 дана пјешаче ка Хиландару: Уз вољу и вјеру ни хиљаду километара није много ФОТО

Милош Васиљевић
Српчани већ 20 дана пјешаче ка Хиландару
Foto: Уступљена фотографија | Српчани већ 20 дана пјешаче ка Хиландару

ГРДЕЛИЦА - Ходочасници Гојко Басурић и Горан Грабовац из Српца већ двадесет дана пјешаче из родног мјеста ка манастиру Хиландар, а тренутно се налазе у Грделици, недалеко од Лесковца.

За подухват за који су се одлучила двојица Српчана, како кажу за „Глас Српске“, потребни су добра  физичка припремљеност, вјера у Бога али и помјерање сопствених граница које су, наглашавају, најчешће само у глави.

- Управо се налазимо у мјесту Грделица,  близу Лесковца. Данас је двадесети дан од кад смо кренули, 18. дан ходања, иде све по плану чак и боље него што смо планирали. Дневно прелазимо од 25 до 45 километара, зависно од града до града - рекао је Басурић.

Према његовим ријечима, имају до сада одлично пролазно вријеме, па ће највјероватније и скратити број дана у односу на првобитни план.

- Првобитно је план да ходамо 34 дана, добрим темпом смањили смо за један дан, а ако наставимо овако можда спустимо на још један дан. Генерално, презадовољни смо и утисци су фантастични – додао је Басурић.

Оваква ходочашћа сама по себи су изазов. Дуго путовање до православне светиње на Светој гори нешто је с чим се овај двојац из Српца није сусретао.

- Ово је моје треће ходочашће - ишао сам већ два пута до манастира Острог, док је прво за колегу Горана. Никад не можете упозати природу и људе док не идете пјешке – казао је Басурић.

Више од хиљаду километара, бројка је која њима не би требала представљати проблем.

- Наш подухват у дужини између 1.100 и 1.200 километара спој је духовности и физичког помјерања граница. Некад заборавимо који је дан и датум, јер уживамо у сваком сату, дану и тренутку и хвала Богу да смо у прилици да себи приуштимо нешто слично – закључио је Басурић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана