Средњошколци изабрали Грчку и Шпанију

Милијана Латиновић
Средњошколци изабрали Грчку и Шпанију

Бањалука - Већина средњошколаца у Српској изабрала је да матурску екскурзију проведе у Грчкој и Шпанији, а цијене овогодишњих аранжмана крећу се од 300 до 800 КМ.

Бањалучки гимназијалци су од три понуђене дестинације, путем анкете изабрали Грчку.

- Ученици ће обићи Солун, Атину, Лептокарију, а ићи ће и на излет до залива Атос, до манастира Свете Петке и Метеора - казала је професор географије и овогодишњи вођа пута Живка Кукрић.

Нагласила је да је цијена екскурзије, која подразумијева превоз и смјештај на бази шест полупансиона, са свим излетима 799 КМ.

- Плаћање је у пет једнаких рата, с тим што се прве четири плаћају до поласка, а пета по повратку - казала је Кукрићева.

Више од 100 ученика Пољопривредне школе у Бањалуци, за одлазак на матурску екскурзију половином маја, изабрали су Грчку, област Халкидики.

- Цијена, у коју су укључен превоз и смјештај на бази пет полупансиона, путно и здравствено осигурање, износи 557 КМ, а плаћање је у ратама - рекли су у Пољопривредној школи.

Бијељински гимназијалци су за матурску екскурзију изабрали путовање у Италију, Француску и Шпанију, као и њихове колеге из Требиња.

Што се тиче средњошколаца у приједорским школама, они ће у овој седмици изабрати једну од три понуђене дестинације.

Према мишљењу родитеља, цијене екскурзије су високе и за многе неприступачне.

- Цијена од 500 КМ је нечија мјесечна плата, а за дијете које иде на екскурзију потребно је много више новца - за гардеробу, средства за хигијену, за џепарац - казала је мајка једне средњошколке.

У туристичкој агенције "Сол Азур" истичу да настоје да ускладе понуде и цијене са ‘ељама ученика.

Најјефтиније и најскупље

- Међу најјефтинијим дестинацијама су Венеција и Сан Марино, затим Праг и Беч, са цијеном од око 300 КМ, док је за Шпанију као најдаљу дестинацију са опцијом крстарења потребно од 600 КМ па надаље - рекли су у агенцији "Сол Азур", додајући да је из године у годину интересовање ученика велико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана