Сребреница: Стамбени контејнери за оживљавање пољопривреде и села

Srna
Сребреница: Стамбени контејнери за оживљавање пољопривреде и села

СРЕБРЕНИЦА - У Сребреници је почела испорука и монтажа стамбених контејнера за породице са којима је начелник општине Младен Грујичић потписао уговоре у оквиру пројекта "Економско оснаживање руралних подручја", који реализује ова локална заједница.

Након спроведене процедуре јавног позива, од 70 заинтересованих, одабрана су 23 корисника који испуњавају све услове и којима ће контејнери бити допремљени и монтирани на бетонске подлоге које треба да припреме на својим имањима.

Грујичић је истакао да су одабрана 23 корисника која исказују највећу потребу за контејнерима.

"Ријеч је о породицама чије куће су у рату порушене и попаљене и нису обновљене у селима у којима су живјели, а обрађују своја имања, узгајају малине и друго воће и усјеве па им је потребан смјештај да бораве на имањима и обрађују их", рекао је Грујичић за Срну.

Он је најавио да ће до краја ове године расписати још један јавни позив за додјелу стамбених контејнера с циљем да се што већем броју породица омогући да се баве пољопривредом, да обрађују своја имања, обезбјеђују средства за егзистенцију и обнављају сеоска газдинства.

Грујичић је подсјетио да је овај пројекат општина Сребреница започела прошле године обезбјеђујући стамбене контејнере за 36 породица које могу да их користе приликом боравка у својим селима док обрађују имања.

Према његовим ријечима, сребреничка села у рату се уништена и скоро су пуста, а додјела контејнера за боравак пољопривредницима директна је подршка оживљавању имања и повратку становништва на село и своје посједе. Контејнери су површине 16 метара квадратних и располажу једном просторијим и тоалетом, са потребним електро и водоводним инсталацијама за прикључивање на мрежу и могу одмах да се користе по монтирању на припремљеној локацији. Општина је за набавку ових контејнера планирала и обезбиједила у буџету 200.000 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана