Срби - светосавска завјетна заједница

Срна
Срби - светосавска завјетна заједница

ПАЛЕ - Сама чињеница да се празник Светог Саве слави широм Републике Српске и српских земаља потврђује да су Срби светосавска завјетна заједница, порука је са вечерашње свечаности одржане у Културном центру на Палама.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула у бесједи је истакао да данас да Срби, прослављајући празник Светог Саве, у ствари прослављају завјетни дан који су успоставили са овим великим светитељем - првим српским архиепископом, просвјетитељем и утемељивачем српске цркве и државе.

“Све образовне институције, све институције државе улажу велике напор да се овај дан прослави и сви заједно окупимо”, рекао је Бартула.

Он напомиње да је битно да се знање пренесе на млађе генерације како би опстали у историји и били на високом, културном и просвјетном нивоу на ком је и Свети Сава желио да Срби буду.

“Сама чињеница да се слави овај дан широм Републике Српске и српских земаља потврђује да Срби јесу светосавска завјетна заједница”, нагласио је он.

Славка Брезо, директор Културно-спортског центра Пале који је организатор свечаности, рекла је новинарима да први пут у сарадњи са Српском православном црквеном општином Пале - Центар Храм Сабора Светог архангела Гаврила организује светосавску свечаност са намјером да она постане традиционална.

“У свечаност су укључени сви корисници Културног центра. Трудићемо се да сваке године обогаћујемо програм и укључимо све више учесника, основаца, средњошколаца са подручја града Источно Сарајева јер је Свети Сава крсна слава школе”, истакла је Брезо.

Она наводи да желе да његују традицију и сјећање на коријене српства, те да су светиње увијек биле мјесто окупљања српског народа, а црква била и остала основни темељ српског идентитета.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да се светосавске свечаности славе широм Републике Српске, па тако и на Палама.

Југовић се захвалио организатору и свим учесницима вечерашњег програма који су исказали велики ентузијазам и показали шта знају на тему светосавља које је симбол православља и које на одређен начин све окупља - у кругу породице, друштва.

Академски глумац са Пала Милан Димић вечерас је говорио бесједу владике Николаја Велимировића.

У вечерашњем програму су учествовали Културно-умјетничко друштво “Младост” Пале, Хор “Просвјета” , Камерни хор, Гусларско друштво “Старина Новак”, Студентско позориште Пале, чланови бенда “Битанга и принчеви” Маријана Капуран и Милош Маловић.

Српска православна црква данас прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства.

Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Свети Сава се упокојио 1235. године у бугарском граду Трнову као први архиепископ Српске православне цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана