Србачко Удружење “Кошница”: Без пчела не би било ни хране

Дејан Јовичић
Foto: Велибор Трипић

СРБАЦ - Без пчела је немогуће живјети, оне су најважнији опрашивачи на планети и заслужне су за сваки наш трећи залогај хране, због чега се дјеца од најранијег узраста морају упознати колики је њихов значај.

Ову поруку упутили су чланови србачког Удружења пчелара “Кошница” који су организовали конкурс за израду пчеларске заставе удружења на који се пријавило око 150 ученика основних школа из Српца.

Проглашење најбољих радова у десетак категорија организовано је ових дана у Дому културе “Угљеша Којадиновић”, на манифестацији посвећеној Свјетском дану пчела, а добитници су награђени пчеларским производима чланова удружења који су за ове потребе обезбиједили око 100 килограма меда.

Најбољи рад нацртала је Анђела Јејинић, ученица седмог разреда Основне школе “Јован Јовановић Змај”. Она је нацртала кошницу окружену са пчелама које носе кантице меда са натписом “Ко ради као пчела, може постићи велика дјела”, а застава са њеним цртежом званично је представљена на манифестацији србачких пчелара.

- Жеља ми је била да прикажем пчеле које су веселе и праве мед чији је значај у људској исхрани велик. Редовно конзумирам мед и друге пчеларске производе, а цртам из хобија - каже Анђела.

Предсједник удружења Жељко Игњатић рекао је да су на конкурсу  учествовали ђаци од шестог до деветог разреда, али су се могли пријавити и остали ученици који су цртали на слободну тему.

- Једини услов је био да ћириличним писмом буде исписан назив удружења. Ученици су били изузетно маштовити и креативни, пристигли су радови са прекрасним колоритима, етно-мотивима, па чак и у форми стрипа - рекао је Игњатић и додао да су школе послале радове под шифрама, а за њих су гласали сви чланови удружења.

Србачко удружење пчелара основано је 2009. године, а претходно су 12 година били удружени са градишким пчеларима. Тренутно броје око 60 активних чланова од чега двојица живе искључиво од пчеларства, а то су Милорад Ђенић из Нове Веси који има 360 и Жељко Игњатић из Дворина са 270 пчелињих друштава.

- Већина наших пчелара посједује од 30 до 150 кошница и остварују право на подстицај ресорног министарства који је, нажалост, веома скроман када се сагледају сви параметри и услови у којима се данас налази пчеларство. Посједују око 5.500 кошница, а просјечна производња износи 13 килограма по кошници, што значи да србачки пчелари годишње произведу око 33 тоне меда - рекао је предсједник Скупштине удружења Боро Сладић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић рекао је да планирају поново уврстити србачке пчеларе у општински програм подстицаја у пољопривреди.

- На овај начин бисмо стимулисали оне који немају довољан број кошница за пријаву на подстицаје ресорног министарства да би и они добили одређену новчану подршку – рекао је Михољчић.

Едукације

Пчелари из Српца свим ученицима основних школа са подручја ове општине подијелили су мала паковања меда. Ускоро планирају и едукације о пчеларству за ниже разреде. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана