Србачки риболовац упецао шарана од 19 килограма

Дејан Јовичић
Србачки риболовац упецао шарана од 19 килограма

СРБАЦ - Риболовац Кристијан Пантелић (20) из Разбоја Љевчанског код Српца упецао је ових дана капитални примјерак шарана од 19,2 килограма какав се ријетко виђа на овим просторима.

До несвакидашњег улова дошао је на језеру Ламинци код Градишке, гдје је прекраћивао вријеме са другом пецајући на "фидер" штапу на који је била завезана класична хранилица са "риг" системом за риболов шарана, што је била добитна комбинација.

- Након што сам забацио удицу, рекао сам другу како бих волио ухватити шарана јер је право задовољство извлачити рибу на овом штапу. Није прошло ни пар минута, а штап се затресао. Чим сам га потегао, увјерио сам се да је капиталац у питању. Почео је јако вући према отвореној води, али сам га постепено умарао. Послије двадесетак минута борбе привукао сам га обали, гдје је покушао да се завуче у траву, али сам га некако са другом успио савладати - прича Кристијан. Шарана дугачког 98 центиметара уловио је са два кукуруза са аромом аниса закачена на удицу и два гумена поп-ап кукуруза који служе као подизачи мамца.

- Као велики заљубљеник у рибу поштујем риболовачко начело "ухвати и пусти", тако да сам шарана након фотографисања вратио у воду - каже  млади србачки риболовац. Пецањем се бави још од малих ногу, а све тајне овог хобија научио је од свог дједа Ненада Крејића који је важио за једног од најбољих риболоваца у Српцу и шире.

- Скоро све знање које имам о риболову покупио сам од њега. Уз његову помоћ и властито искуство научио сам да је за добар улов пресудно познавање терена, тачан избор мамца и храњење шарана куваним кукурузом на одабраној локацији прије пецања. Најчешће пецам на Сави и Врбасу, али и на многим језерима, попут овог у Ламинцима, гдје сигурно има сличних капиталаца - прича Кристијан који тренутно похађа Факултет за безбједност и криминалистику у Бањалуци.

Хоби 

Кристијан Пантелић каже да му је риболов искључиво хоби, али планира да се њиме бави до краја живота јер је то, како каже, његова страст и дједово насљедство.

- Упецао сам доста великих риба попут амура од 16 килограма и смуђа од 5,5 килограма. Ловио сам и шаране од 10 до 15 килограма, али је овај до сада био највећи. Нисам се још опробао на такмичењима, али имам у плану да на некима искушам срећу - каже Кристијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана