Србачки пензионер завршио израду фигуре најбољег свјетског тенисера: Грандиозни Ноле јединствен у свијету

Дејан Јовичић
Србачки пензионер завршио израду фигуре најбољег свјетског тенисера: Грандиозни Ноле јединствен у свијету

СРБАЦ - Дивовска фигура Новака Ђоковића од дрвета, са рекетом у руци и побједничким покличем, највеће је ремек-дјело изашло из радионице пензионера Душана Лепира (78) из Српца, искусног мајстора који је до сада направио више од 500 мањих и већих дрвених скулптура.

 

Израда “Колосалног Нолета”, како гласи назив ове несвакидашње скулптуре, завршена је након осам мјесеци и, према ријечима Лепира, нешто слично се не може видјети нигдје у региону, а највјероватније ни у свијету.

- Ово је остварење мојих снова и оволико срећан нисам никада био у животу. Цијело прољеће и љето сам неуморно радио, журећи да завршим посао до јесени како бих заштитио свог Нолета од хладног времена и влаге. Завршни потез извео сам симболично на Михољдан, 12. октобра, када у Српцу почињу славске свечаности. Покушао сам у међувремену дознати да ли је неко у свијету успио израдити сличну фигуру, али нисам наишао на такав податак - рекао је Лепир.

Скулптура је израђена највећим дијелом од дивљег јасена, којег је пронашао шетајући шумом, а дијелове дрвета који су били трули надомјестио је обичним јасеном. Висина износи 2,08 метара, што је за 22 центиметра више у односу на Ђоковића.

- Брзо сам увидио да и рекет мора бити у већој пропорцији иако је првобитна замисао била да га не правим, већ купим у продавници спортске опреме. Израда је била јако сложена, што је дуго потрајало, али сам презадовољан јер је заиста грандиозан, баш као и Ноле. Професионални рекети су дугачки највише 81 центиметар, а овај мој дуг је чак 92 центиметра - истиче Лепир.

Дрвеном кипу Ђоковића подарио је и спортску опрему, па је тако мајицу офарбао плавом бојом, шорц и чарапе бијелом, знојнице су плаво-бијеле, а патике црне.

- Гледајући Нолетове посљедње мечеве, одлучио сам се за ову комбинацију боја. Патике су биле посебан изазов. Док сам их обликовао, видјело се да су израђене од дрвета, а користио сам јошику која је захвална за обраду. Када сам их офарбао, толико су биле вјеродостојне да су ме многи питали како сам успио праве патике навући на дрвену ногу - каже кроз смијех Душан.

Фигура ће до даљег красити његово двориште, док се не нађе одговарајући купац, а ону минијатурну фигуру Нолета, висине 60 центиметара, коју је израдио још прије неколико година, и даље намјерава да поклони свом идолу.

- Волио бих да статуу откупи Фондација Новака Ђоковића јер мислим да би било најпримјереније да краси њихове просторије, а сигуран сам да би се и њему свидјела када би је видио. Мању фигуру желим лично да му поклоним када буде поново долазио у наше крајеве. Жао ми је што то нисам успио прошле године, када је требало да отвори тениски центар у Бањалуци, јер је све било договорено, али је догађај отказан због пандемије. Биће прилике - истиче Душан.

За протекле три деценије направио је бројне фигуре људи, животиња и других мотива из природе, а од скулптура у природној величини издвајају се хајдук и фигура ловца као аутопортрет.

- Већ се ближим осамдесетој, али се и даље осјећам спремним да мајсторишем. Примијетио сам да не могу сједити код куће, а да ништа не радим, тако да је могуће да започнем рад на некој новој скулптури. Већој или мањој, то још не могу казати - каже Душан.

Страствени навијач

Времешни Српчанин за себе каже да је један од највећих Новакових навијача у Српцу и шире. Неријетко устаје у пола ноћи како би га гледао, а често од нервозе не може ни пратити мечеве. Одлуку да израђује Ђоковићеву скулптуру од дрвета је и донио како би му разбио малер у финалу овогодишњег Аустралијен опена против Медведева, јер се зарекао да ће израдити његову фигуру ако побиједи, што је и учинио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана