Србачки “Комуналац” почео реализацију важног пројекта: Претоварна станица затвара дивљу депонију

Дејан Јовичић
Србачки “Комуналац” почео реализацију важног пројекта: Претоварна станица затвара дивљу депонију

СРБАЦ - Због великих трошкова одвоза на регионалну депонију у Рамиће, србачки “Комуналац” је годинама складиштио један дио отпада на дивљој депонији у Српцу, а овај проблем ће коначно бити ријешен изградњом претоварне станице у селу Повелич.

Ова станица ће служити да се отпад пребаци из мањих камиона у полуприколицу већег капацитета чиме ће се остварити годишње уштеде веће од 70.000 КМ. Директор “Комуналца” Богољуб Билановић каже да ће седмично у два наврата моћи одвести 50 тона отпада за шта су морали ићи осам пута у Рамиће.

- У првој фази планирана је изградња претоварне рампе и набавка полуприколице и камиона тегљача у вриједности од 120.000 КМ, а новац смо обезбиједили из властитих кредитних средстава. Након тога је планирана изградња хале за селекцију и одвајање отпада чиме ћемо додатно смањити количине отпада које одвозимо на регионалну депонију и остварити нове уштеде - рекао је Билановић.

Плац за изградњу претоварне станице, на површини од 4.868 квадратних метара, добили су као најповољнији купци у поступку јавног надметања, по цијени од 2.677 КМ а одлуку о продаји донијела је Скупштина општине Србац у новембру прошле године.

- Изградњом претоварне рампе моћи ћемо одвести у Рамиће сав отпад са подручја србачке општине чиме ће дивља депонија у Српцу практично бити затворена. Остаје да се ријеши проблем њене санације о чему смо обавили низ разговора са надлежним институцијама. Трошкови уклањања отпада са ове локације ће бити вишемилионски због чега су нам потребна донаторска средства - нагласио је Билановић.

Србачком “Комуналцу” је прошле године локални парламент дао гаранцију за подизање кредита у износу од 410.000 КМ од чега је за нову опрему и обнављање возног парка издвојено 160.000 КМ, за репрограме и друге обавезе према Пореској управи РС око 180.000 марака, а 70.000 КМ за измиривање дугова према добављачима и исплату три заостале плате из ранијег периода.

Билановић каже да је приликом преузимања дужности директора, прије три године, затекао чак седам неисплаћених плата због чега је направио споразум са радницима на период од 48 мјесеци како би измирио овај заостатак у једнаким мјесечним ратама.

- Нашли смо се у незавидној ситуацији али смо уз помоћ локалне управе успјели санирати дио дуговања, тако да сада редовно исплаћујемо плате и топле оброке, уз репрограме и рате кредита за које мјесечно издвајамо 4.000 КМ. Прошлу годину смо завршили позитивно, а очекујем да ће тако бити и ове године - истиче Билановић.

Подршка раду “Комуналца” упућена је и на недавно одржаној сједници скупштине акционара, а којој је присуствовао и начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, будући да је Општинска управа већински власник предузећа са 65 одсто акција, а остатак чине ситни акционари.

- Усвојени су финансијски и други извјештаји и дата је општа оцјена да смо у изузетно сложеним околностима направили добре резултате - рекао је Билановић.

Помоћ

Србачки “Комуналац” је изашао у сусрет власницима објеката који су за вријеме пандемије вируса корона морали обуставити рад.

- Нисмо им наплатили услуге одвоза смећа за април, док смо за март фактурисали свега 30 одсто. Ту смо изгубили око 18.000 КМ, али смо жељели помоћи нашим суграђанима који су остварили губитке у пословању - рекао је Богољуб Билановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана