Србачки борци траже већа права

Д. Ј.
Србачки борци траже већа права

СРБАЦ - Регија борачких организација из Градишке, Лакташа, Прњавора и Српца сматра да је једини излаз из кризе у којој се налази Борачка организација Републике Српске расписивање и спровођење избора на свим нивоима организовања у БОРС-у, закључено је на састанку који је одржан у Српцу.

Члан Предсједништва БОРС-а из ове регије Душко Митрић каже да су представници борачких организација затражили да се одмах након општих избора у БиХ одржи сједница Скупштине БОРС-а на којој би била донесена одлука о расписивању и спровођењу избора.

- Регија такође сматра да се овом одлуком мора објективније одредити број чланова Скупштине БОРС-а из свих општинских и градских борачких организација на основу уредне евиденције о чланству - рекао је Митрић.

Додаје да је заједнички став да се код исплате борачког додатка и мјесечног новчаног примања обрачуна износ од пет марака за један мјесец у зони борбених дејстава, што ће бити почетни захтјев у преговорима са надлежним институцијама.

- Исказана је спремност за активно учешће у процесу ревизије категоризације бораца, а тај процес мора бити темељно и пажљиво припремљен доношењем одговарајућих законских и подзаконских аката - додао је Митрић.

Један од захтјева је да основица за обрачун личне и породичне инвалиднине буде 80 одсто од просјечне нето плате у Републици Српској и да се коначно заврши питање запошљавања дјеце погинулих бораца ВРС.

- Затражено је и да борци или ратни војни инвалиди који су остварили право на пензију на основу губитка радне способности, у вези са ангажовањем у Одбрамбено-отаџбинском рату, остварују право на годишњи или мјесечни борачки додатак - рекао је Митрић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана