Србачке породице почеле пластеничку производњу

Д. Ј.
Србачке породице почеле пластеничку производњу

СРБАЦ - Србачке породице, њих 25, кренуле су са пластеничком производњом захваљујући првој фази пројекта који реализују општина Србац и Фонд за развој и запошљавање РС, тако да ће на трпези сваки дан имати свјеже поврће.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић обишао је неколико породица из првог круга пројекта и увјерио се да узгој поврћа тече планираном динамиком.

- Сваком кориснику подијелили смо по 360 садница паприке, парадајза и краставаца. Међу њима има и оних који до сада нису имали пластенике, али се види да су успјешно савладали теоријске и практичне обуке. Обишли су их и пољопривредни инжењери и пружили корисне савјете - рекао је Михољчић.

Нада Њежић из Ножичког каже да први пут ради са поврћем у пластеницима и да се за сада добро сналази.

- Посадила сам са укућанима паприку, купус, грашак, лук, мркву. Веома смо задовољни јер ће бити довољно поврћа да прехранимо породицу. Доста су нам помогли стручњаци, који су нам објаснили на шта посебно да обратимо пажњу - рекла је Нада. 

Седмочлана породица Мрђа из Пријебљега у свом домаћинству има два пластеника, у чије су одржавање укључени сви чланови породице.

- Узгајамо паприке, парадајз и краставце, углавном за властите потребе. Прва нам је година у овом послу, тако да нам је сваки савјет добродошао. Захваљујем општини и донаторима - рекла је Тања Мрђа.

У склопу друге фазе, која је у току, пластеници са пратећом опремом додијељени су за још 30 породица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана