Србачка “Тракторијада” окупила више од 2.500 посјетилаца: Див и трактор-роштиљ највећа атракција

Дејан Јовичић
Србачка “Тракторијада” окупила више од 2.500 посјетилаца: Див и трактор-роштиљ највећа атракција

СРБАЦ - Општина Србац која је богата плодним и обрадивим земљиштем има потенцијал да пољопривредне ресурсе стави у сврху развоја туризма, како би привукла излагаче и туристе из земље и свијета.

Ово је закључено на шестој по реду србачкој “Тракторијади”, која је одржана на писти за пољопривредну авијацију у Повеличу и окупила више од 250 трактора и више од 2.500 посјетилаца из цијеле БиХ.

Организатор манифестације Александар Њежић рекао је да су пажњу посјетилаца изазвала такмичења у навлачењу трактора и вучи клада, као и презентација најновијих трендова у пољопривредној производњи.

- Ове године смо по први пут имали својеврсни мини сајам на којем се могло видјети 15 нових трактора с пратећом механизацијом пољопривредних фирми из Дубрава, Пелагићева и Бијељине, што је било значајно искуство за наше земљораднике уочи предстојеће сјетве - рекао је Њежић.

Милован Антонић из Брезовљана код Српца каже да редовно долази на “Тракторијаду” да размијени искуства с пољопривредницима из других градова и општина.

- Већ сам полако у позним годинама за обраду земљишта, али млади који су дошли у већем броју ће нас наслиједити. Заиста се могло видјети много трактора, али у моје вријеме најјачи трактор била су два коња. Од самог почетка радио сам земљу с коњима и ко није орао с њима тешко ће то моћи и с трактором - рекао је Антонић.

Највећа атракција био је прави див међу тракторима, “ИМТ 5360” кога је довезао Владимир Сарајлић из Ламинаца чија породица се бави пољопривредом готово четири деценије. Он је демонстрирао вјештине у савлађивању препрека и преласку преко канала, што је изазвало дивљење присутних.

- Ријеч је о трактору јачине 360 коњских снага с “мерцедесовим” мотором В12 који троши 50 литара дизел горива на сат под пуним оптерећењем. У питању је мало старија машина која више није толико поуздана па за њу не купујемо нове прикључке, тако да земљиште обрађујемо с мањим тракторима, али је свакако атракција за око - истакао је Сарајлић.

У Србац је по трећи пут стигла и екипа из Доње Слатине код Шамца која организује чувену “Слатинску тракторијаду”. Представник екипе Бранислав Божић каже да је њихов трактор-роштиљ, који је изазвао пажњу присутних, јединствен не само у Српској, већ и на Балкану и Европи.

- Дошли смо спонтано на идеју да га направимо и будемо по нечему јединствени. Купили смо стари трактор од 750 коња без мотора и адаптирали га за роштиљ, а ускоро ћемо инсталирати и ражањ за печење прасади и пилића. Довољно је само мало угријати трактор и припремити добра дрва или угаљ и специјалитети су загарантовани - рекао је Божић и додао да ће шеста “Слатинска тракторијада” бити одржана 23. априла.

Србачку “Тракторијаду” посјетио је и министар трговине и туризма РС Денис Шулић, који је рекао да је ова манифестација протеклих година била међународног карактера и има значајан туристички потенцијал.

- Овдје долазе учесници и посјетиоци из Европе и свијета и упознају и остале бенефите Српца и Републике Српске. Уз подршку Владе трудићемо се да подржимо што више оваквих догађаја и пружимо помоћ у подстицајима и обнови механизације, што су и до сада чинили ресорно министарство, Влада Српске и предсједник Милорад Додик, а што је препознато од наших пољопривредника - рекао је Шулић.

Бик на ражњу

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да је србачка “Тракторијада” ушла у календар културних и спортских манифестација које се финансирају из општинског буџета. За све посјетиоце, поред такмичења и презентација, организатори су приредили и бика на ражњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана