Србац: Умрлица за културу

Маријана Миљић
Србац: Умрлица за културу

Србац - Радници Центра за културу и спорт у Српцу симболично су показали да је култура на подручју те општине дотакла дно залијепивши умрлицу на врата те установе.

Они су обавијестили грађане Српца да је "након дугог гладовања и неравноправне борбе, преминула драга и непрежаљена култура", а међу ожалошћенима су "сви нормални грађани општине Србац и њихова дјеца".

Овакав гест радника свједочи о агонији коју већ мјесецима проживљавају. Због осам неисплаћених плата и неуплаћених доприноса од децембра 2012. године већ седам дана су у генералном штрајку.

- Још чекамо да нам начелник општине Драго Ћирић деблокира рачун који је Пореска управа РС блокирала и исплати најмање двије плате до краја године. До тада ћемо се окупљати сваки дан испред Дома културе, а обуставићемо и све културне и спортске активности - рекао је предсједник штрајкачког одбора Драгиша Вукотић.

Међу запосленима у Центру за културу и спорт који штрајкују је и најстарији радник Славко Дабић, који има 38 година стажа.

- Не могу да вјерујем шта се дешава и нисам ни сањао да бих радни вијек могао завршити на овакав начин. Озбиљно сам забринут да ли ћу моћи да одем у заслужену пензију која ме чека за двије године - рекао је Дабић.

Тешка ситуација одразила се и на рад Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Српцу. Њима је за протеклих 11 мјесеци дозначено само 7.000 марака или 46 одсто од планираног годишњег гранта, што је било довољно да покрије само плату једног радника.

- Нисмо могли обиљежити годишњицу почетка Првог свјетског рата нити прикупити податке о учешћу добровољаца у Великом рату. Такође, нисмо одржали "Мајске књижевне сусрете завичајних писаца", а није отворен ни Завичајни музеј нити спроведена планирана акција "Чувајмо ћирилицу" - рекао је секретар србачке "Просвјете" Ранко Шарић.

Из "Просвјете" најављују да ће идуће године, на 20. годишњицу обнављања њеног рада, бити одржати округли сто на којем ће главна тема бити угроженост културе у Српцу.

- До 1995. године у Српцу су два аутора издала свега четири књиге, а од обнављања рада "Просвјете" под нашим окриљем је издато више од 50 књига завичајних писаца. Питамо се да ли смо онда заслужили овакав третман и коме је стало до гушења ове установе - рекла је предсједник "Просвјете", Гордана Ђукић.

Скупштина

Десетак радника Центра за културу и спорт покушало је јуче да уђе са транспарентима на сједницу Скупштине општине, али им то нису дозволили полицајци који су их зауставили испред зграде општине. Дозвољено је тројици представника да уђу на засједање, а предсједник Штрајкачког одбора Драгиша Вукотић је одборнике информисао о тешком стању у којем се налази ова јавна установа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана